Jika sebelum ini, nilai Ringgit dilaporkan berada pada paras terendahnya berbanding Dolar Singapura dalam sejarah iaitu sekitar RM3.32 hingga RM3.35 bagi setiap satu Dolar. Ia jauh lebih rendah berbanding ketika krisis kewangan Asia pada tahun 1997 di mana nilai terendah Ringgit dicatatkan sekitar RM2.737 bagi setiap satu Dolar.

ARTIKEL BERKAITAN : “Fikir 10 Kali Nak Cuti Singapura..” Paras Ringgit Paling Rendah Berbanding Dolar Dalam Sejarah

Malah, sebelum ini juga individu terkaya di dunia memberi ‘hint’ dan menasihati rakyat Amerika Syarikat (AS) agar tidak membeli barangan berharga tinggi seperti kereta dan televisyen buat masa ini.

Beri ‘Hint’ Ekonomi AS Bakal Alami Kemelesetan Teruk, Orang Ramai Dinasihat Berjimat

Jeff Bezos berkata sedemikian berikutan bimbang dengan ekonomi Amerika Syarikat yang diramal akan mengalami kemelesetan teruk pada tahun depan.

IKLAN

Bilionair pengasas Amazon yang mempunyai kekayaan dianggarkan bernilai AS$124.1 bilion (RM564.03 bilion) itu berkata orang ramai harus menangguh dahulu pembelian besar dan menyimpan untuk bertahan di masa depan yang lebih sukar.

Ketika ditemu bual oleh CNN Business, Jeff berkata dia tidak dapat meramalkan berapa lama kemerosotan ekonomi itu akan berlarutan tetapi menurutnya ianya akan berlaku tidak lama lagi.

Syarikat Amazon miliknya merupakan majikan kedua terbesar di AS selepas syarikat peruncitan multinasional, Walmart.

IKLAN

Amazon sebelum ini dilaporkan telah merancang untuk memberhentikan lebih 9,000 pekerjanya iaitu pemberhentian terbesar dalam sejarah sejak penubuhannya.

Jadi korang bersedialah dengan kemungkinan yang akan berlaku tahun hadapan. Siap sedia berjimat dan lupakan seketika untuk menambah hutang.

BACA : KFC Di China Bakal Masukkan Kaki Ayam Dalam Menu, Akibat Kenaikan Kos Dan Inflasi

IKLAN

Sumber: astro AWANI

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI