Bagi kebanyakan daripada kita warga marhaen yang masih memilih untuk memandu balik ke kampung, mesti korang boleh relate dengan 5 situasi normal yang dihadapi setiap keluarga di Malaysia ini.

 

01

Bagi yang menuju ke kampung yang jauh, mesti korang akan membawa berbeg-beg baju dan segala keperluan lain untuk seisi keluarga. Sampaikan tak muat ruang bonnet di belakang kereta, terpaksalah ada beg yang perlu diselit di kawasan kaki, disandar di atas peha. Memang tak tidurlah korang dalam kereta nanti.

 

02

Semua orang ada taste muzik masing-masing. Walaupun nama je lagu Raya, tapi ada maca-macam jenis lagu Raya tau! Abah suka lagu penyanyi lama, mak feeling kak Ziana Zain dalam kereta. Yang adik pula request lagu Raya daripada budak-budak baru nak up. Haih mana satu nak buka pun tak tahu.

Trust us, tak habis satu lagu dimainkan, mesti ada yang gatal nak tukar ke saluran radio lain.

 

03

Masalah tak cukup space pada tempat duduk penumpang mesti tak akan pernah selesai punya! Yang kurus selalu jadi mangsa kena duduk di bahagian tengah, yang – hhm – comel mesti dapat sandarkan badan ke belakang. Mana aci!

Bila sampai di hentian R&R, barulah semua nak menggeliatkan badan bila sudah keluar kereta.

 

04

Tiba-tiba, ada bau busuk yang membunuh melingkar dalam kereta. Hadoi! Kalau nak lepaskan ‘bom’ pun janganlah lepas senyap-senyap. Lagi senyap, lagilah mengancam nyawa, tau tak. Anyway, bau busuk di dalam kereta yang berhimpit bukan saja datang daripada ‘bom (tak dapat) jangka’ tetapi juga daripada bau kepam apabila tiba musim hujan.

 

 

Jadi bagaimana nak elakkan bau kepam pada tempat duduk? Just pastikan korang mempunyai pewangi kereta yang semua orang suka. Antara jenama yang paling ‘selamat’ untuk korang beli adalah AJ De’ Parfum.

Yes, mereka ada keluarkan pewangi kereta yang sama baunya seperti semburan AJ De’ Parfum yang biasa korang gunakan. Antara pewangi yang kami sukakan adalah Cabaret, Monday Blues, Sakura dan After Smoke Romantic.

 

 

05

Sekarang apabila teknologi seperti Waze ada di hujung jari semua orang, masing-masing sibuk nak jadi petugas trafik dalam kereta. Semua ada mazhab sendiri mengenai jalan mana yang harus mereka ikut.

 

 

Dua hari sebelum kita menyambut Hari Raya ini, Waze pun telah melaporkan 25 peratus rakyat Malaysia dijangka untuk mula hit the road dan pulang ke kampung halaman masin-masing.

Jadi kalau boleh, janganlah ada ramai sangat instructor di dalam kereta tu. Pilih laluan terbaik mengikut cadangan yang diberikan pihak berkuasa dan pilih waktu perjalanan seperti yang dicadangkan.

 

InsyaAllah, sampailah korang dekat kampung dengan selamat.

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: