Bekas pemain kebangsaan Perancis yang pernah mewakili negaranya di Piala Dunia 1998, David Trezeguet turut mengharapkan agar Lionel Messi mengetuai pasukan Argentina menjuarai Piala Dunia 2022.

Dalam perlawanan akhir yang baru sahaja tamat sebentar tadi dengan kemenangan berpihak kepada Argentina 3-3 (jaringan penalti 4-2) menentang Perancis, jelas sentimen penyokong di seluruh dunia mengharapkan kemenangan berpihak kepada Argentina amat dirasai; termasuklah bagi Trezeguet sendiri.

Bekas Pemain Kebangsaan Perancis Pun Ingin Lionel Messi Julang Piala Dunia
David Trezeguet di Piala Dunia 1998.

Bekas Pemain Kebangsaan Perancis Pun Ingin Lionel Messi Julang Piala Dunia

Akuinya, beliau ingin melihat Lionel Messi menjulang trofi Piala Dunia 2022 di penghujung kerjaya profesionalnya sebagai pemain bola sepak kebangsaan Argentina.

“Saya orang Perancis, tetapi saya ingin Messi mengangkat trofi Piala Dunia kerana dia layak mendapatkannya sepanjang kerjayanya. Kita akan melihatnya, tapi pada hari ini (apa yang kita boleh lihat pada Messi dan pasukan Argentina) adalah sikap seorang pemimpin dan semangat pasukan yang mempunyai karakter,” katanya kepada Fox Sport.

IKLAN

Trezeguet yang berdarah Argentina dan membesar di Buenos aIRES tetapi merupakan warganegara Perancis mengakui hatinya ‘terbelah’ untuk menyatakan sokongan kepada salah satu pasukan, malam ini.

Bekas Pemain Kebangsaan Perancis Pun Ingin Lionel Messi Julang Piala Dunia
Trezeguet bersama Messi.

“Sukar untuk saya secara peribadi, secara emosi. Ia sesuatu yang saya tidak mahu (menyokong mana-mana pasukan) namun (perlawanan akhir ini) akan menjadi parti dan final terhebat. Ia adalah sesuatu yang kita semua harapkan kerana karakter, sejarah.. kedua-duanya adalah pasukan terbaik di Piala Dunia,” ulasnya lagi.

IKLAN

Tambah Trezeguet, Lionel Messi umpama insan yang membuatkan penyokong bola sepak bermimpi bahawa tiada apa yang mustahil di padang.

Sokongan Trezeguet terhadap Messi ini juga hadir daripada realiti kerjayanya menghampiri penghujung sedangkan pemain Perancis yang semakin meningkat naik, Kylian Mbappe mempunyai masa depan yang terbentang luas disebabkan usia mudanya.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Anak Sulung Messi Kirim Surat Istimewa Untuknya Sebelum Final Piala Dunia – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI