Bayar Zakat Fitrah Secara Online Dengan 6 Langkah Mudah Ini

75

Ada lebih kurang satu minggu saja lagi umat Islam bakal menyambut perayaan Aidilfitri. Nak diingatkan, korang dah bayar zakat ke belum?

Bayar zakat fitrah adalah satu kewajipan bagi seluruh umat Islam yang berkemampuan untuk dilangsaikan sebelum tiba Aidilfitri.

Jadi pada mereka yang busy sangat sampai kadang-kadang terlupa untuk menjalankan tanggungjawab ini, korang sebenarnya boleh bayar melalui online dan tak perlu rasa ragu-ragu lagi kerana hal ini telah pun dijawab oleh Pusat Zakat Melaka, zakat seseorang sah di sisi syariat apabila berlaku dua perkara, iaitu niat berzakat dan pemindahan harta zakat.

Mudah kan? Zaman dah moden, semuanya boleh dilakukan secara digital.

Okay, jom kami kongsikan bagaimana cara yang korang perlu buat untuk membayar zakat fitrah ini secara online bagi pengguna Maybank2u.

1. Log in

2. Pilih Bill Payment

3. Klik Make a one-off payment

4. Pada bahagian Category, pilih Zakat & Charity

5. Pilih senarai Pusat Zakat mengikut negara yang korang tinggal

6. Pada bahagian Type of zakat, pilih Zakat Fitrah dan masukkan jumlah nilai yang ingin dibayar

Dah tak ada alasan lagi tak sempat nak jumpa Amil untuk bayar zakat kan? Bayar online je ok?

CER KOMEN SIKIT