13 Tempat Wajib Singgah Di Cameron Highland

279

Cameron Highland antara tempat percutian pilihan masyarakat Malaysia bila tiba musim cuti. Selain daripada cuacanya yang sangat menyenangkan, ada banyak tempat menarik yang wajib korang singgah kalau ke sana.

Maka tak hairanlah kalau kita selalu dengar berita yang Cameron Highland akan penuh sesak di musim cuti panjang.

Kalau korang ada plan ke sana, jom kami kongsikan antara 13 tempat wajib serbu di Cameron Highland.

1. Boh Tea Center

Terdapat dua lading teh Boh di Cameron Highland, iaitu Boh Tea Center Ringlet (Habu) dan Boh Tea Center Sungai Palas. Ladang tanaman yang luas menghijau dengan cuaca dingin membuatkan Boh Tea Center ini antara port lepak terbaik di Cameron Highland.

Waktu operasi: 8.30am – 4.30pm

2. Ladang Teh Cameron Valley/Bharat Tea

Lokasi yang strategik dan tidak tersorok seperti ladang teh Boh membuatkan tempat ini lebih mudah untuk dijumpai. Korang juga boleh shopping teh-teh keluaran Bharat Tea yang tak kurang sedapnya.

Waktu operasi: 9.00am – 6.00pm

3. Big Red Strawberry Farm

Ada macam-macam produk makanan berasaskan strawberi yang korang boleh dapatkan di sini. Antaranya adalah seperti waffle, aiskrim sundae, muffin, tart, scone, milkshake dan banyak lagi. Semuanya memang sedap. Rugi kalau tak try!

4. Kebun strawberi

Ada banyak sebenarnya kebun strawberi yang korang boleh kunjungi untuk merasai sendiri pengalaman memetik strawberi di Cameron Highland, seperti:

a. KHM Strawberries & Jam, Kampung Taman Sedia, Tanah Rata

b. EQ Strawberry Farm, Brinchang

c. Kok Lim Strawberry Farm, Brinchang

d. Raju’s Hill Strawberry Farm

5. Cactus Valley Farm

Peminat tumbuhan kaktus mesti ‘gila’ kalau datang ke Cactus Valley Farm ni. Daripada sekecil-kecil saiz kaktus, sampailah yang paling besar pun ada.

Waktu operasi: 8.00am-6.00pm

6. Cameron Adventurous

Siapa kata datang Cameron Highland kena buat aktiviti petik strawberi je? Korang boleh juga cuba aktiviti lasak seperti menaiki 4×4 Safari, ATV Safari dan ATV Extreme di ladang teh. Style gila kan? Dengan cuaca sejuk buat aktiviti ekstrem, confirm syok gila.

Waktu operasi: 9.00am – 6.00pm

7. Pasar Kea (Kea Farm)

Pasar sayur-sayuran yang terletak di puncak di antara Tringkap dan Brinchang. Sayurannya segar dan kebanyakkannya lebih murah berbanding tempat lain. Bukan sayur je, pelbagai jenis bunga segar juga korang boleh dapatkan disini.

Waktu operasi: 8.30am – 6.00pm

8. Lavender Garden

Taman ini bukan hanya khusus untuk tuumbuhan lavender, malah ia juga menggabungkan dengan bunga-bungaan yang lain. Kalau nak try aiskrim color purple, disinilah tempatnya.

Waktu operasi: Isnin – Khamis (9.00am – 6.00pm), Jumaat – Ahad (9.00am – 7.00 pm)

9. Avant Chocolate

Avant Chocolate telah menanam strawberi dan menghasilkan coklat terbaik sejak 1995 lagi. Kalau korang suka dengan coklat, mesti akan rambang mata sebab ada macam-macam jenis coklat dekat sini. Aiskrim pun ada tau. Sedapnyaaa!

Waktu operasi: 9.00am – 6.30pm

10. Time Tunnel Museum

Kalau korang sejenis yang suka mengimbau masa-masa dulu, muzium ini mempunyai koleksi bahan pameran yang mungkin korang pernah guna time kanak-kanak dulu. Barang pamerannya juga unik dan menarik.

Waktu operasi: 9.00am – 6.00pm

11. Nasi Lemak Sambal Strawberi

Macam mana rasanya nasi lemak sambal strawberi ni eh? Ha, korang kena la datang sendiri untuk mencuba menu viral ini di 200 Seeds Café. Ada yang datang dari jauh semata-mata nak cari nasi lemak ni tau.

Waktu operasi: 8.00am – 8.00pm

12. Rose Centre

Arghh mesti tenang gila kalau dapat tengok kebun bunga depan mata kan? Ada lebih daripada 100 jenis bunga mawar, termasuklah yang berwarna hitam dan hijau.

Waktu operasi: 8.00am – 6.00pm

13. Air Terjun Robinson

Kalau nak kelainan daripada melawat ladang teh dan petik strawberi, korang boleh try aktiviti jungle trekking atau mandi manda di air terjun Robinson. Tapi tak tahu la macam mana sejuk airnya tu kan. Hiks!

CER KOMEN SIKIT