Baru je kita dengar yang sungai Klang kembali jernih dari biasa apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Baru Je Nak Jernih, Sungai Klang Dicemari Lambakan Topeng Muka Dan Sarung Tangan

Bagaimanapun, kegembiraan ini tidak dapat kekal lama apabila laporan terkini menyatakan topeng muka, sarung tangan pakai buang dan botol pembasmi kuman antara sampah baharu yang dilihat semakin meningkat di Sungai Klang sejak beberapa bulan lalu.

Gerbang Maritim Selangor (SMG), yang melakukan operasi pembersihan untuk Sungai Klang telah menemui topeng muka, sarung tangan dan botol pembersih di sekitar sungai.

Baru Je Nak Jernih, Sungai Klang Dicemari Lambakan Topeng Muka Dan Sarung Tangan

IKLAN

Pengarah Urusan Landasan Lumayan Sdn Bhd (LLSB), Syaiful Azmen Nor, berkata sebagai syarikat bertanggungjawab menjalankan kerja pembersihan Sungai Klang, pihaknya mengesan terdapat peningkatan sampah jenis baharu dalam sungai itu.

SMG adalah anak syarikat Landasan Lumayan Sdn Bhd yang menguruskan operasi pembersihan dan pemulihan di kawasan sungai sepanjang 56 kilometer.

IKLAN

Walaupun barang terbuang baharu itu dianggap perlu untuk keselamatan peribadi dan kebersihan seperti dinasihati Kementerian Kesihatan (KKM) susulan COVID-19, masyarakat perlu mengamalkan kaedah pelupusan betul.

Baru Je Nak Jernih, Sungai Klang Dicemari Lambakan Topeng Muka Dan Sarung Tangan

IKLAN

Ini jelas menunjukkan segelintir masyarakat tidak membuang peralatan pencegah COVID-19 ke dalam tong sampah tetapi dibuang merata-rata hingga boleh tercampak ke dalam longkang yang akhirnya mengalir ke sungai lalu menyumbang kepada pencemaran sungai.

Sejak November tahun lalu, agensi SMG mengutip antara 1,200 hingga ke 1,500 tan sampah sebulan di Sungai Klang.

Ala, baru nak gembira sungai Klang dah jernih. Emmmm…

Sumber: Malay Mail