Gambar hiasan pengalaman mengemudi pesawat di Gliding Centre, Husbands Bosworth. Sumber Foto: YouTube Matt Chamberlain

 

Pada usia 14 tahun, kebanyakan remaja baru ingin mengenali minat sebenar mereka.

 

Namun tidak bagi seorang remaja berdarah Inggeris yang dikenali sebagai Alex Westgate.

Bersempena hari kelahirannya yang ke-14 Rabu minggu lalu, Alex yang berasal dari Wes Sussex telah diberikan kepercayaan untuk menjadi salah seorang juruterbang paling muda yang pernah mengemudikan pesawat jenis glider plane!

Bertempat di lapangan terbang Husbands Bosworth dekat Leicestershire di United Kingdom, Alex memberanikan diri untuk merealisasikan impiannya itu secara solo.

IKLAN

Walaupun dia baru saja memulakan latihan semasa musim lockdown mula dilaksanakan di UK sekitar bulan Mac, dia menyatakan kepada media di BBC bahawa dirinya merasa tenang saja di belakang stereng.

Baru 14 Tahun, Remaja Ini Telah Kemudi Pesawat Solo!
Alex Westgate. Sumber Foto: BBC

Sambil mengemudikan pesawat, dia mengingatkan diri sendiri akan langkah-langkah yang perlu diambil dari awal sehinggalah ke momen pesawat mendarat semula.

Katanya, “Ia adalah pengalaman yang menakjubkan untuk menerbangkan glider dan berada di ruang udara bersendirian.

“Saya banyak bercakap kepada diri sendiri di atas sana dan saya ingin memastikan semuanya berjalan lancar dan pesawat mendarat dengan selamat. Peluang untuk menjalani latihan telah membuatkan saya lebih berani mengambil tanggungjawab dan arahan dengan baik,” jelas Alex sambil berterima kasih kepada ayahnya yang juga merupakan seorang juruterbang pesawat komersial dan jurulatih penerbangan di Leichestershire.

IKLAN
Baru 14 Tahun, Remaja Ini Telah Kemudi Pesawat Solo!
Alex besama ayahnya yang juga adalah seorang juruterbang komersil, Guy Westgate. Sumber Foto: BBC

“Pelik bila melihat anak sendiri mengemudikan pesawat. Dia hanyalah remaja biasa, tapi dengan kejayaan yang luar biasa. Seperti ayah lain, saya masih perlu mengingatkan Alex untuk mengikat tali kasut, memakai kot sebelum keluar rumah. Tapi bila di ruang udara tadi, dia hanya bergantung kepada diri sendiri,” kata ayahnya, Guy Westgate.

Mana tumpahnya kuah jika tidak pada nasi, bukan?

Video di bawah merupakan contoh pengalaman yang dilalui oleh Alex.

IKLAN

*

Untuk pengetahuan, undang-undang di United Kingdom membenarkan juruterbang seawal usia 14 tahun untuk mengemudikan pesawat.

Namun menurut British Gliding Association, tidak semua orang diberikan peluang tersebut. Ia bergantung kepada prestasi dan sama ada seorang juruterbang itu lulus semua syarat-syarat yang ditetapkan.

Di Malaysia sendiri, kita boleh berbangga dengan juruterbang pertama wanita kita yang mengemudi pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia, tahun ini.

Amat Berinspirasi! Lt Lohappriya Wanita India Malaysia Pertama Bergelar Juruterbang TUDM – REMAJA