Kasih ibu hingga ke syurga, kasih bapa sepanjang masa.

Walau ibu sering menjadi pelindung anak-anak, tapi peranan bapa langsung tidak boleh dinafikan di mana sanggup berkorban apa saja demi anak.

Mungkin kerana terlalu menyayangi anak lelakinya, seorang bapa berusia 61 tahun sanggup mengaku memandu kenderaan produa Myvi yang kemudian terlibat kemalangan dan mengakibatkan tiga kematian di Mambau, Negeri Sembilan.

Dalam satu sidang akhbar oleh Ketua Polis Dearah Seremban, Asisten Komisioner Mohd Said Ibrahim berkata, penipuan itu dapat dikesan apabila rakaman CCTV di lokasi kemalangan menunjukkan bukan seorang lelaki tua sebaliknya seorang lelaki muda.

“Pada 22 Ogos 2020 jam lebih kurang 6.00 pagi, telah berlaku satu kemalangan jalanraya di Jalan Mambau-Port Dickson berhadapan Surau Al-Muqarrabin, Kg. Mambau melibatkan sebuah kereta, sebuah motosikal dan seorang pejalan kaki.

IKLAN

“Kemalangan berlaku apabila sebuah motosikal jenis Demak yang ditunggang seorang lelaki India berumur 44 tahun bersama seorang pembonceng seorang wanita India berumur 38 tahun sedang dalam pergerakan dari arah Taman Kelab Tuanku Seremban menuju ke arah Hospital Tuanku Jaafar, Seremban untuk bekerja.

Bapa Sanggup Mengaku Pandu Myvi, Tipu Polis Untuk Selamatkan Anak

Bapa Sanggup Mengaku Pandu Myvi, Tipu Polis Untuk Selamatkan Anak

Bapa Sanggup Mengaku Pandu Myvi, Tipu Polis Untuk Selamatkan Anak

Bapa Sanggup Mengaku Pandu Myvi, Tipu Polis Untuk Selamatkan Anak

Bapa Sanggup Mengaku Pandu Myvi, Tipu Polis Untuk Selamatkan Anak

“Apabila tiba di tempat kejadian, datang sebuah kereta jenis Perodua Myvi yang dipandu seorang lelaki India berumur 61 tahun seorang diri (pengakuan pada awal siasatan), dari arah bertentangan telah masuk ke dalam laluan motosikal dan merempuh motosikal terlibat. Selepas pelanggaran, kereta Myvi tersebut telah berpusing lalu melanggar seorang pejalan kaki iaitu satu anita Melayu berumur 42 tahun.

IKLAN

“Akibat kemalangan, mangsa-mangsa iaitu, pejalan kaki, penunggang dan pembonceng motosikal telah disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian dan telah dibawa ke Unit Forensik Hospital Tuanku Jaafar Seremban bagi tujuan bedah siasat,”

“Manakala pemandu kereta telah ditahan dan dibawa ke Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Seremban bagi ujian saringan air kencing dan ujian alkohol,“ katanya dalam sidang akhbar itu.

IKLAN

Dalam pada itu, hasil siasatan lanjut menerusi rakaman CCTV di lokasi kemalangan, mendapati bahawa pemandu m/kar tersebut bukanlah kelihatan seperti seorang lelaki India berumur 61 Tahun.

“Menurut rakaman percakapan dan pengakuan lelaki India tersebut serta setelah melihat rakaman CCTV yang diperolehi, akhirnya mengaku *pemandu sebenar* adalah anak kandung beliau yang merupakan seorang lelaki India berumur 27 tahun.

Bertindak atas maklumat tersebut, pasukan Risikan dan Operasi Trafik IPD Seremban telah ke lokasi dan menahan suspek iaitu pemandu sebenar motokar pada masa kejadian. Suspek telah dibawa ke Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Seremban untuk tindakan lanjut. Ujian saringan air kencing dan alkohol adalah negatif. Saspek akan direman untuk tujuan siasatan.

Kes disiasat dibawah Sek 41(1) APJ 1987 dan Sek 419 KK. Siasatan lanjut masih diteruskan.

Show comments
IKLAN