Selepas selamat mendarat di Belgium, Luqman kini perlu menjalani proses kuaranti selama 14 hari sebelum boleh memulakan latihan.

 

Bukan mudah untuk seorang pemain boleh negara menempah nama di peringkat kelab antarabangsa. Bukan saja mereka perlu bersaing bersama pemain tempatan, malah mereka juga berdepan dengan cabaran pemain remaja seluruh negara pada peringkat saringan.

Semalam menandakan tarikh penuh bermakna buat Luqman Hakim Shamsuddin, 18 apabila dia berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Belgium bagi memulakan fasa seterusnya dalam kariernya sebagai seorang pemain bola sepak profesional.

Luqman terpilih untuk ke Eropah bagi bermain dalam Divisyen 1 Belgium untuk kelab KV Kortrijk dengan mengikat kontrak selama 5 tahun.

“Banggakan Malaysia!” Striker 18 Tahun Negara Selamat Tiba Di Belgium

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

🇲🇾 Hakim joins KV Kortrijk and signs a 5-year contract! 🔴⚪️ #WelcomeHakim

A post shared by KV Kortrijk (@kv_kortrijk) on

Untuk pengetahuan korang kelab Belgium itu dimiliki oleh pengasas Kumpulan Berjaya, Tan Sri Vincent tan yang merasakan Luqman memiliki skil dan semangat yang membara untuk diletakkan dalam sebuah kelab Eropah.

Kata pemain remaja yang berasal dari Kelantan itu, perasaan terujanya mengatasi sebarang perasaan gementar semasa menaiki pesawat semalam.

“Beberapa penumpang di atas pesawat mengenali saya dan tujuan saya ke Belgium. Mereka sempat memberikan kata-kata semangat untuk saya melakukan yang terbaik dan berharap agar saya membawa nama bola sepak Malaysia untuk menjadi lebih dikenali.

IKLAN

“Kini setelah saya tiba di Belgium, saya tak sabar untuk menyertai pasukan saya, KV Kortrijk,” kata Luqman lagi kepada rakan media.

Penyertaan Luqman itu juga mendapat sokongan daripada bekas Menteri Belia & Sukan negara, YV Syed Saddiq menerusi akaun Twitter beliau semalam

IKLAN

“Banggakan Malaysia!” Striker 18 Tahun Negara Selamat Tiba Di Belgium
Sumber foto: NST.

Liga bola sepak Belgium dianggotai oleh beberapa kelab ternama yang telah mencipta nama di peringkat Eropah, terutamanya. Kortrijk adalah sebahagian daripada 18 buah pasukan yang bertanding, selain Anderlect, Club Brugge dan Standard Liege.

All the best Luqman, banggakan Malaysia ya!

Sebelum ini, pemain bola sepak negara yang pernah menyertai kelab bola sepak di luar negara termasuklah Akmal Rizal (RC Strasbourg), Zafuan Azeman (Ang Thong FC), Safee Sali (Pelita Jaya FC), Nazmi Faiz (SC Beira-Mar), Wan Zack Haikal (FC Ryukyu) dan ramai lagi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI