Kehadiran tahun 2020 tak lama lagi membawa banyak maksud kepada Malaysia, terutamanya kepada arena sukan negara. Para atlet remaja dijangka bertarung mati-matian dalam beberapa kejohanan dunia yang bakal dianjurkan.

 

Antaranya termasuklah Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang dijangka akan berlangsung bermula 24 Julai. Kebanyakan persatuan sukan tempatan sedang sibuk mempersiapkan anak buah masing-masing untuk kelayakan ke Sukan Olimpik dan Persatuan Taekwondo Malaysia tak ketinggalan.

Bercakap dengan REMAJA sempena isu ‘I Am #RemajaMalaysia’ pada keluaran Julai – September 2019 ini ialah salah seorang atlet harapan Taekwondo negara iaitu Sara Yap Khim Wen.

Atlet berusia 25 tahun itu masih diingati sebagai penyumbang pingat pertama Malaysia di Sukan Asia 2018 di Indonesia dan kini, dia juga sedang mempersiapkan diri.

 

“Bangga Tapi Jangan Dabik Dada” Sara Yap Recap Jadi Penyumbang Pingat Pertama Malaysia
Foto : Nurul Niza

 

IKLAN

Atlet taekwondo negara, Sara Yap, memasang misi untuk meraih pingat emas dalam Sukan SEA Filipina, November depan selepas membawa khabar gembira dalam Kejohanan Kesatuan Taekwondo Asia, baru-baru ini.

Sara pulang daripada kejohanan di Filipina itu dengan kilauan pingat emas kategori berpasangan campuran.

Penglibatannya dalam kejohanan itu sedikit-sebanyak memberikan bayangan tentang cabaran yang akan dihadapinya dalam Sukan SEA.

“Bangga Tapi Jangan Dabik Dada” Sara Yap Recap Jadi Penyumbang Pingat Pertama Malaysia
Penata Gaya : FZ Aimman  Baju T : Pestle & Mortar
“Bangga itu ada tapi kami tak boleh mendabik dada kerana atlet tuan rumah dan atlet negara lain pasti menjadikan kami sebagai sasaran yang perlu ditumpaskan,” katanya yang menyarungkan baju-T Pestle & Mortar pada sesi penggambaran.

*

IKLAN

Walaupun Sara merupakan atlet Taekwondo, namun dia bertanding dalam kategori Poomsae iaitu displin persembahan, bukannya displin tempur. Melalui kategori itu jugalah, dia memenangi pingat pertama negara pada tahun lalu di Sukan Asia 2018.

“Pingat gangsa itu amat bermakna bagi saya dan persatuan kerana Poomsae ialah displin yang baru diperkenalkan di Malaysia. Kali terakhir atlet Taekwondo memenangi pingat di peringkat Sukan Asia adalah pada tahun 2002 di Korea Selatan. Jadi ini adalah satu pemberi semangat kepada kami semua,” katanya yang tak lokek dengan senyuman.

*

Bercakap mengenai sumbangan atlet wanita pada Malaysia, Sara merasa tak seharusnya ada perbezaan di antara atlet lelaki dan wanita pada zaman ini.

IKLAN

 

“Bangga Tapi Jangan Dabik Dada” Sara Yap Recap Jadi Penyumbang Pingat Pertama Malaysia
Solekan & Dandanan : Dinie Awalluddin

 

“Atlet perempuan sudah membuktikan mereka juga boleh bersaing di peringkat antarabangsa dan menjuarai banyak kejohanan. Contoh terbaik pada saya ialah Datuk Nicol Ann David yang meneruskan momentum untuk bertahun-tahun lamanya.

“Beliau adalah salah seorang role model bagi kami semua, tak kiralah untuk atlet lelaki atau wanita.”

 

REMAJA ucapkan all the best kepada salah seorang personaliti I AM #RemajaMalaysia kali ini iaitu Sara Yap!

Dia merupakan seorang yang kental fizikal, mental dan jiwa ketika melangkah masuk ke gelanggang.

“Bangga Tapi Jangan Dabik Dada” Sara Yap Recap Jadi Penyumbang Pingat Pertama Malaysia
Majalah Remaja isu Julai – September 2019

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI