Kisah seorang pelajar darjah dua, Zahirudin yang dilaporkan hilang sejak 15 April lalu memberikan kesan yang yang bukan sedikit di hati ibu ini.

Saban masa, dia hanya mampu menangis dan terus menangis. Doa tidak pernah lekang dari mulutnya meminta agar Allah memelihara keselamatan anak bongsunya dari lima beradik  agar selamat dan sentiasa dalam lindungan Allah taala.

“Saya hanya mampu menangis dan terus menangis. Setiap kali namanya disebut, air mata ini terus mengalir. Saya begitu risaukan keselamatannya. Makankah Zahir? Tidurnya di mana? Selamatkah dirinya? Macam-macam yang saya fikirkan tentang anak saya,”kata Sainih binti Sunding, 46 tahun ketika REMAJA menghubunginya bagi mengetahui berita terkini.

Baliklah Zahir! Hari-Hari Ibu Menangis dan Hanya Mampu Berdoa
Zahir dilaporkan hilang empat hari lalu dan sehingga kini tiada khabar berita mengenainya

Berita kehilangan pelajar Muhammad Zahiruddin Putra bin Mohd Fauzi yang dilaporkan hilang pada 15 April lalu di Pangsapuri Seri Dahlia, Bandar Seri Putra, Bangi cukup menyesakkan nafasnya.

Setiap kali terpandang gula-gula dan bunyi loceng aiskrim, hatinya luluh. Itulah makanan kesukaan anaknya.

Baliklah Zahir! Hari-Hari Ibu Menangis dan Hanya Mampu Berdoa
Hari-hari Sainih menangis mengenang nasib anaknya (tudung hijau lumut). Gambar dari FB

Berkongsi keadaan terkininya, kata Sainih, selain terus tertanya-tanya bagaimana nasib  anaknya, jelas ibu berusia 46 tahun ini juga dia hanya mengharapkan usaha pihak polis dan orang ramai untuk terus membantu mencari anak kecilnya itu.

IKLAN

“Jujurnya saya tak tidur malam. Tak tahu nak cari di mana. Hari tu ada orang kata nampak anak di Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Tapi saya hairan kenapa orang tak ambil dia dan bawa kepada kami.

“Membaca komen-komen netizen membuatkan hati saya semakin takut. Takut andai jadi apa-apa padanya,” katanya ketika dihubungi. Kata Sainih, dia dan suami terus menunggu perkembangan dari pihak polis dan buat masa ini dia tidak tahu perkembangan terkini.

Baliklah Zahir! Hari-Hari Ibu Menangis dan Hanya Mampu Berdoa
Usaha dilakukan sejak beberapa hari lalu bagi mengesan Zahir
Baliklah Zahir! Hari-Hari Ibu Menangis dan Hanya Mampu Berdoa
Anjing pengesan turut digunakan bagi mengesan kedudukan Zahir namun hingga kini belum ditemui

Saya mimpi dia tertinggal

IKLAN

Mungkin ramai yang bercakap mimpi hanya mainan tidur. Namun jelas Sainih enam bulan sebelum kehilangan Zahir, dia ada bermimpi.

“Dalam mimpi itu, saya pergi ke pekan bersama Zahir menaiki bas. Kami siap membeli belah. Selepas itu kami naik bas semula tapi dalam mimpi itu Zahir tidak naik. Hinggalah bas bergerak dan saya kemudian meminta pemandu bas berpatah balik untuk mengambil Zahir. Bila tiba di situ, Zahir tiada dan saya terus mencari-carinya,” katanya lagi.

Malah pada hari kejadian anaknya itu hilang, kata Sainih, dia yang sedang bekerja sebagai cleaner sempat menelefon anak perempuannya agar ditengok-tengokkan adik.

IKLAN

“Ketika itu hujan dan seolah mahu ribut. Hati saya rasa tak tenang. Saya hubungi anak dan suruh tengok Zahir. Dia kata iya. Setengah jam kemudian saya mesej lagi tanya adik dah balik belum tapi anak tak respon whatsapp tersebut.

“Sampailah ke petang bila balik dari kerja, tahu-tahu anak tak balik-balik. Hal yang merisaukan hati saya ialah bagaimana keadaannya,” katanya yang amat merindui anaknya itu. Amat  rapat dan manja dengannnya kata Sainih, dia kini buntu dan mengharapkan doa dan bantuan orang ramai agar anaknya ditemui segera.

Zahiruddin kali terakhir memakai baju kemeja-T berwarna hitam dan seluar Panjang berwarna biru dan inilah kali pertama kejadian sebegini berlaku. Kehilangan kanak-kanak ini turut dihebahkan melalui Nur Alert

Bagi korang yang ada info tentang adik Zahir, ada terjumpanya di mana-mana, bawalah dia ke balai polis berhampiran. Bantulah keluarga ini demi menghilangkan kegusaran di hati mereka yang terus menantikan sebuah jawapan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI