Hari ini saja  sebanyak 41 kes baharu jangkitan Covid-19 dilaporkan dengan kesemuanya berkaitan dengan kluster perhimpunan tabligh di Masjid Seri Petaling. Dalam pada itu, Ketua Pengarah Kesihatan  Datuk Dr Noor Hisham memaklumkan kesemua kes baharu yang disahkan itu adalah dalam kalangan pesakit di bawah pengawasan  (PUI) membabitkan 37 kes dan empat kes kontak rapat kes Covid-19.

Dalam pada itu, mudah untuk kita fahami, pertemuan secara beramai-ramai dan andai ada seorang pembawa virus ini, ia akan lebih mudah menjangkiti kepada orang lain. Jadi bagaimana kalau nak hadir kenduri kahwin kerana sekarangkan musim cuti sekolah?

Bagaimana Hadir Kenduri Kahwin Time Covid-19 Merebak? Pensyarah UKM  Saran Ikut Langkah Ini

IKLAN

Seorang pensyarah  Mikrobiologi Perubatan, Noraziah M Zin dar Program Sains Bioperubatan Fakulti Sains Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia menyarankan langkah ini yang boleh kita ikuti.

IKLAN

Menurut pensyarah ini, memandangkan perancangan  kenduri mungkin sudah dilakukan oleh tuan rumah lebih setahun dulu, sudah semestinya kita tidak tahu bahawa wabak Covid-19 boleh menjejaskan situasi kerana ramai yang tidak mempunyai ilmu  tentang wabak COVID19 ini. Untuk sebuah silaturrahim, untuk meraikan majlis, tuan rumah dan bakal pengantin ( sekali seumur hidup), Sy berpandangan, sekiranya kita sihat dan tidak batuk/ selsema, boleh hadir dengan beberapa langkah seperti berikut:

IKLAN
  1. Seeloknya hadir hanya bersama pasangan, tidak membawa bersama anak2 (bawah 12 tahun) kerana mereka berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan disebabkan sistem imun badan yg masih rendah
  2. Elakkan waktu puncak, mungkin awal waktu dan lewat waktu lebih sesuai.
  3. Hadkan tempoh, tidak perlu berbual panjang
  4. Teknik salaman dgn meletakkan tangan di dada lebih selamat.
  5. Elakkan duduk semeja dengan tetamu yg ber “mask” dan kelihatan tidak sihat
  6. Tuan rumah menyediakan hand sanitizer dlm bentuk spray beberapa botol
  7. Mungkin boleh diletakkan tabung berkunci di meja bahagian pintu utama menggantikan salam “kaut”

Perlu di ingat virus ini tidak disebarkan melalui makanan. Jadi insyaAllah selamat untuk makan di kenduri.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI