Foto Kredit :Pexels

Perbuatan zina pada hari ini sudah dianggap perkara yang biasa dan sifat malu untuk menghindarinya adalah terlalu nipis. Perbuatan berdosa besar ini tidak mengira peringkat usia seperti remaja, dewasa, orang tua, gambaran ini menunjukkan saat hampirnya berlaku kiamat adalah semakin dekat dan kedudukan manusia semakin lalai daripada mengingati Allah SWT.

Baca Surah An-Nur Ayat 33-34 Untuk Elak Diri Dari Perbuatan Zina

Zina adalah salah satu dosa besar, setelah syirik dan membunuh. Hal ini diterangkan dalam surat Al Furqon ayat 68 yang artinya,

“Dan orang-orang yang tidak menyembah Rabb yang lain beserta Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan (alasan) yang benar, dan tidak berzina, barang siapa yang melakukan yang demikian itu, niscaya Dia mendapat (pembalasan) dosa(nya),”

REMAJA sebelum ini pernah menemuramah Penolong Pendaftar Nikah, Rujuk dan Cerai Jabatan Agama Islam Wilayah, Ustaz Khuzaimi Ibrahim yang bertugas di Masjid Sungai Penchala mengenai ayat al-Quran yang mampu menjadi pelindung diri seorang wanita selain boleh diamalkan oleh ibu bapa kepada anak perempuan mereka daripada terjerumus ke lembah zina.

Menurut Ustaz Khuzaimi, antara pelindung yang boleh dibacakan ialah Surah An Nur ayat 33-34.

IKLAN
Baca Surah An-Nur Ayat 33-34 Untuk Elak Diri Dari Perbuatan Zina
Ustaz Khuzaimi Ibrahim

“Apa yang perlu dibuat ialah bacalah SURAH AL FATIHAH, DIIIKUTI SURAH AN-NUR AYAT 33-34.

Baca Surah An-Nur Ayat 33-34 Untuk Elak Diri Dari Perbuatan Zina
▶️ Tafsir QS. An-Nur [24] : 33 ◀️

Di sebalik isu zina yang mana wajib gadis menjaga diri dan akhlak, Al-Quran yang menjadi pedoman umat Islam sejak 1400 tahun sudah mengajar kita bagaimana untuk mengelak atau terjebak zina.
Antara yang boleh gadis amalkan dan mengelak terjebak zina, bacalah surah An Nur ayat 33-34.

IKLAN

“Apa yang perlu kita buat ialah bacalah SURAH AL FATIHAH, DIIIKUTI SURAH AN-NUR AYAT 33-34″

“Ayat 33 surah An Nur menyebut “ Dan orang-orang yang tidak mempunyai kemampuan berkahwin, hendaklah mereka menjaga kehormatannya sehingga Allah memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya; dan hamba-hamba kamu (lelaki dan perempuan) yang hendak membuat surat perjanjian untuk memerdekakan dirinya (dengan jumlah bayaran yang tertentu), hendaklah kamu melaksanakan perjanjian itu dengan mereka jika kamu mengetahui ada sifat-sifat yang baik pada diri mereka (yang melayakkannya berbuat demikian); dan berilah kepada mereka dari harta Allah yang telah dikurniakan kepada kamu.

Dan janganlah kamu paksakan hamba-hamba perempuan kamu melacurkan diri manakala mereka mahu menjaga kehormatannya, kerana kamu berkehendakkan kesenangan hidup di dunia. Dan sesiapa yang memaksa mereka, maka sesungguhnya Allah – sesudah paksaan yang dilakukan kepada mereka – Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

IKLAN

Manakala ayat 34 pula menyebut “Dan sesungguhnya, Kami telah menurunkan kepada kamu, ayat-ayat keterangan yang menjelaskan (hukum-hukum suruh dan tegah), dan contoh tauladan (mengenai kisah-kisah dan berita) orang-orang yang telah lalu sebelum kamu, serta nasihat pengajaran bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.

Remaja dan anak gadis boleh la amalkan surah ini dan ibu bapa juga boleh amalkan surah ini kepada anak-anak. Insya Allah ia akan menjauhkan anak-anak perempuan ke perbuatan zina.

Ternyata al-Quran adalah panduan lengkap kita dan hanya perlu amalkan dengan sebaik mungkin. Insya Allah.

Sumber Asal : Almaswa

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI