Penularan wabak koronavirus (Covid-19) membuatkan sebahagian penduduk dunia berada dalam keadaan panik sehingga mencetuskan pelbagai ‘malapetaka’ kerana masing-masing cuba menyelamatkan diri daripada jangkitan.

Awas, Kajian Buktikan Virus COVID-19 Boleh Buat Lelaki Mandul!

Jika sebelum ini menerusi data hasil kajian daripada pasukan saintis perubatan Universiti Perubatan Nanjing yang dikenali oleh Dr Jianging Wing, Ketua Bahagian Urologi di Hospital Suzhou, mendapati Coronavirus ini menjadi ancaman terbesar kepada pesakit lelaki.

Terkini lebih banyak kajian ditemui oleh pakar dan penyelidik perubatan, apabila mendapati coronavirus memang boleh menyebabkan masalah kemandulan terhadap orang lelaki yang dijangkiti pandemik ini.

Hal ini sangat di pandang serius oleh pakar perubatan, ini kerana virus berbahaya ini mampu menyerang sel sperma sehingga menyebabkan kemandulan berlaku.

Awas, Kajian Buktikan Virus COVID-19 Boleh Buat Lelaki Mandul!

IKLAN

Sel Sperma Berkurangan Hingga 50%

Menurut doktor Dan Aderka daripada Pusat Perubatan Sheba, Israel, membuat pemeriksaan keatas orang lelaki yang dijangkiti coronavirus dan mendapati virus ini telah memasuki sperma.

Menerusi hasil dapatan kajian, laporan menunjukan lebih kurang 50 peratus jumlah sel sperma berkurangan.

Perubahan Pada Sel Sperma

IKLAN

Pusat Perubatan Sheba telah menjalankan siasatan terhadap 12 pesakit dan menemui bahawa terdapat perubahan terhadap sel testis yang menyokong perkembangan dan menghasilkan hormon testosterone.

Sperma yang normal biasanya akan matang sekitar hari ke-70 hingga hari ke-75, tetapi apabila pemeriksaan dilakukan selepas sperma matang para penyelidik mendapati sel sperma berkurangan.

Awas, Kajian Buktikan Virus COVID-19 Boleh Buat Lelaki Mandul!

IKLAN

Buah Pinggang

Kajian daripada Universiti Perubatan Nanjing pula menyatakan ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) paling banyak dijumpai pada jaringan buah pinggang dan testis, terutamanya sel tubular buah pinggang, sel-sel dan sel-sel Leydig dalam saluran-saluran seminiferous dalam buah zakar. Kerosakan yang dilakukan kepada tisu-tisu ini boleh meninggalkan luka, dan akibatnya menyebabkan ketidaksuburan pada lelaki.

Kajian itu telah dijalankan berdasarkan data yang mereka perolehi daripada 146 pesakit lelaki, namun ia akan dikaji semula dan boleh diakses secara dalam talian di medRxiv.

Jadi marilah kita menjaga kesihatan diri masing-masing dan mengikut SOP yang ditetapkan agar terhindar dari penyakit bahaya ini.

Rujukan: 1, 2,

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI