Tentu ramai yang 'gian' untuk pergi melancong dan naik kapal terbang kan akibat sektor pelancongam disekat gara-gara situasi pandemik COVID-19 yang melanda dunia.

Jika sebelum ini, syarikat Air Asia terpaksa mengurangkan dan membuang staff selepas industri pelancongan masih lagi tidak dapat dibuka.

**media[]**

Baru-baru ini, Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) mendedahkan syarikat penerbangan dijangka akan mengalami kerugian sebanyak AS$84.3 bilion (RM360 bilion) pada tahun ini dengan margin keuntungan bersih merosot kepada -20.1 peratus, manakala perolehannya akan turun sebanyak AS$419 bilion (RM1.8 trilion).

Pada tahun hadapan pula, IATA berkata kerugian dijangka akan turun kepada AS$15.8 bilion (RM67.5 bilion) dengan perolehan meningkat kepada AS$ 598 bilion (RM2.6 trilion).

IKLAN
Terburuk Dalam Sejarah Penerbangan, Rugi RM360 Bilion Akibat Covid-19

“Dari segi kewangan, tahun 2020 akan menjadi tahun terburuk dalam sejarah penerbangan.

“Secara purata, pada setiap hari tahun ini sebanyak AS$230 juta (RM982.3 juta) kerugian ditanggung industri tersebut. Secara keseluruhan, ia adalah kerugian AS84.3 bilion.”Ini bermakna berdasarkan anggaran 2.2 bilion penumpang tahun ini, syarikat penerbangan akan kehilangan AS$37.54 (RM160.33) bagi setiap penumpang.

IKLAN

“Itulah sebabnya bantuan kewangan oleh kerajaan adalah sangat penting kerana syarikat penerbangan mengalami kerugian,” kata Ketua Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif IATA iaitu Alexandre de Juniac dalam satu kenyataannya.

Terburuk Dalam Sejarah Penerbangan, Rugi RM360 Bilion Akibat Covid-19

Semua rantau diunjurkan akan mencatat kerugian tahun ini, Asia Pasifik mencatat kerugian bersih tertinggi iaitu sebanyak AS$29 bilion.

IKLAN

Beliau menyatakan kemerosotan tersebut mungkin akan berakhir jika tidak muncul gelombang kedua penularan COVID-19.

Perkara penting pemulihan itu adalah pelaksanaan untuk memulakan semula langkah-langkah yang dipersetujui dengan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bagi memastikan para penumpang dan kru penerbangan selamat.

Hm, boleh tahan mencabar juga masa tahun 2020 ni, tapi ingatlah satu perkara yang rezeki semua di tangan Tuhan. Selagi kita berusaha dan yakin akan pertolonganNya, insyaAllah ada rezeki buat kita nanti.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI