Walaupun aktif dalam bidang e-sukan, namun ia tidak menghalang Muzaffar Zuhair yang merupakan atlet sukan elektronik FIFA termuda yang menerima status ‘Verified’ di Asia Timur mendapat keputusan cemerlang 8A dalam SPM 2020.

Atlet E-Sukan ‘Chamack’ Peroleh Keputusan Cemerlang 8A SPM
Facebook: Muzaffar Zuhair

Antara pencapaian terbaik Muzaffar atau lebih dikenali dengan nama Chamack adalah menjadi Juara Kejohanan FIFA Peringkat Kebangsaan dan berada di kedudukan 100 pemain terbaik dunia FUT Weekend League. Dia juga sering muncul sebagai juara di setiap tournament yang disertainya.

Atlet E-Sukan ‘Chamack’ Peroleh Keputusan Cemerlang 8A SPM
Facebook: Muzaffar Zuhair

Remaja berkesempatan menemu bual pemuda berusia 18 tahun ini tentang tip yang diamalkan untuk membahagikan masa antara pelajaran dan juga pembabitannya dalam e-sukan.

“Memandangkan waktu itu PdPR berjalan secara atas talian, saya biasanya memasuki kelas secara online pada waktu pagi sehingga tengah hari. Jadi saya mempunyai banyak waktu yang boleh saya gunakan untuk berlatih FIFA21,”

IKLAN

“Saya tetap menyertai pertandingan pada hujung minggu memandangkan tidak mempunyai kelas pada hujung minggu. Saya juga banyak melakukan latih tubi pada waktu senggang jika tidak berlatih FIFA,”

“Bagi saya, tidak susah untuk mengimbangi dua perkara ini cuma kebanyakan orang merasakan bermain game sudah cukup untuk buat kita berjaya dalam pelajaran. Ini adalah tanggapan yang sering kita dengar dan ianya tidak sepatutnya berada di dalam kotak pemikiran anak muda,” jelas Muzaffar.

IKLAN
Atlet E-Sukan ‘Chamack’ Peroleh Keputusan Cemerlang 8A SPM
Facebook: Muzaffar Zuhair

Mula bermain permainan video secara kompetitif seawal usia 14 tahun, pelajar yang menuntut di SMK Aminuddin Baki ini mengakui pada mulanya pilihannya ini tidak dipersetujui oleh ibu bapanya, namun dia telah membuktikan dengan mendapat keputusan cemerlang dalam PT3.

IKLAN

“Pada awalnya, ibu bapa saya terutamanya ibu tidak begitu suka dengan keputusan saya untuk menceburi bidang e-sukan, tetapi selepas saya berjaya membuktikan beberapa kejayaan di dalam bidang e-sukan dan mendapat keputusan 8A PT3, ibu mula membuka mata dan memberi sokongan penuh kepada saya dari segi kewangan, motivasi dan juga doa,”

“Guru-guru di SMK Aminuddin pula sangat ‘sempoi’, mereka turut menyokong selepas saya berjaya memenangi banyak tournament tetapi mereka selalu menegaskan bahawa pelajaran adalah yang paling utama. Jadi saya selalu pegang kata-kata guru untuk dijadikan panduan supaya saya lebih berjaya di masa akan datang,” tambahnya lagi.

Tahniah sekali lagi kami ucapkan kepada Muzaffar Zuhair atas keputusan cemerlang SPM yang diperolehinya. Semoga terus sukses dalam pelajaran dan juga bidang e-sukan untuk mengharumkan nama negara di persada dunia.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI