Mesti ramai suka makan kek berasaskan Lotus Biscoff kan? Boleh dikatakan sebarang makanan yang menggunakan bahan ini sebagai salah satu bahan utama pasti akan menjadi pilihan mereka yang suka menikmati manisan.

Namun tahukah anda dari mana asalnya jenama ini dan bagaimana ia boleh menjadi kegilaan ramai ramai sejak dahulu sehinggalah sekarang. Produk ini bukanlah produk baharu yang mana ia telah wujud sejak tahun 1932 lagi. Rasa karamel dan rempah yang ada pada biskut ini menjadi salah satu ciri utama yang memberikan kelainan pada palet mereka yang menikmatinya.

Asal Usul Lotus Biscoff, Biskut Viral Kegemaran Ramai
Mini Biscoff Cheese Cake hasil buatan usahawan tempatan Bisscoff Cheese Cake KL

Menurut maklumat yang diperolehi dari laman web rasmi jenama ini. Produk ini mula dihasilkan pertama kali oleh pembuat roti dari Belgium yang bernama Jan Boone Sr. Dia menamakan resipinya itu dengan nama Lotus (Bunga Teratai) yang melambangkan kesucian.

IKLAN

Pada mulanya biskut Lotus ini diperkenalkan di dalam industri makanan sebagai biskut untuk dinikmati bersama secangkir kopi. Ia menjadi terkenal dek kerana keenakan dan juga padanan menarik kepahitan kopi bersama rasa caramel biskut tersebut yang meningkatkan keenakan antara satu sama lain. Akhirnya biskut ini menjadi terkenal dan dipasarkan ke negara-negara jiran dan merebak ke seluruh dunia sehingga kini.

IKLAN
Asal Usul Lotus Biscoff, Biskut Viral Kegemaran Ramai
Sedapnya Biscoff Cheese Cake yang dihasilkan oleh Oh My Dessert KL.

Dari produk biskut ia berkembang kepada produk sapuan yang mana ia boleh dimakan bersama roti. Yang pasti, sehingga kini di Malaysia, produk kek yang berasaskan Lotus Biscoff pasti akan laku keras sehingga kadangkala perlu menunggu giliran untuk memperolehinya.

IKLAN

***p/s – Sedapnya! Min paling favorite Biscoff cheese cake!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI