Seperti yang diketahui umum, negara Rusia dan Ukraine sedang berdepan dengan keadaan yang sangat gentir sekarang. Bagai tiada jalan penyelesaiannya, serangan demi serangan saling dilakukan oleh kedua-dua pihak disana.

Arah Rusia Serang Ukraine, Kenali Siapa Vladimir Putin Sebelum Menjadi Presiden
Foto Via US.news

Malah beberapa siri letupan dilapor berlaku di Ukraine hari ini setelah presiden Russia iaitu Vladimir Putin mengistiharkan perang terhadap negara tersebut.

Jangan di buat main Vladimir Putin ini atau nama penuhnya Vladmir Vladimirovich Putin.

Jom kita kenali serba sedikit tentang Presiden Rusia ini.

Beliau dilahirkan pada 7 October, 1952 di Leningrad, Russia dan kini berusia 70 tahun. Sebelum menceburkan diri dalam dunia politik seterusnya menjadi Presiden Rusia, beliau  merupakan pegawai perisikan (1999-2008) sebelum menjadi ahli politik yang berkhidmat sebagai presiden (2012-kini).

IKLAN

15 Tahun Sebagai Pegawai Perisikan

Menurut laporan Britainnica, Vladimir Putin telah berkhidmat selama 15 tahun sebagai pegawai perisikan asing di KGB, agensi perisikan asing dan keselamatan domestik Kesatuan Soviet. Ketika tahun 1990, beliau telah bersara daripada KGB dengan pangkat Leftenan Kolonel.

Arah Rusia Serang Ukraine, Kenali Siapa Vladimir Putin Sebelum Menjadi Presiden
Foto Putin ketika muda Via : .heraldsun.com.

Seterusnya, beliau dinamakan sebagai presiden pada tahun 1999 dan ketika itu perlembagaan Russia telah mengehadkan tempoh perkhidmatan presiden kepada dua penggal berturut-turut.

IKLAN

Disebabkan itu, setelah penggal kedua berakhir pada tahun 2008, beliau berkhidmat pula sebagai perdana menteri. Namun, pada tahun 2012, beliau berkhidmat semula sebagai presiden.

Pada Januari 2020, lebih kurang dua tahun yang lalu, beliau telah merangka perlembagaan baru supaya akan kekal sebagai presiden selama dua penggal lagi.

Arah Rusia Serang Ukraine, Kenali Siapa Vladimir Putin Sebelum Menjadi Presiden

IKLAN

“Ia dimasukkan dalam pakej pindaan yang telah diluluskan oleh perundangan Russia dan pengundi dalam referendum kebangsaan pada Julai tahun semasa,” lapor Britannica.

Untuk makluman, Putin merupakan pelajar jurusan undang-undang di Universiti Negeri Leningrad dan tutornya adalah Anatoly Sobchack yang merupakan salah seorang ahli politik reformasi terkemukan pada zaman perestroika.

Oooo….baru tahu Putin ini seorang perisik dulu, patut la berhati kental lancar perang.

Sumber: Britannica

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI