Mungkin mudah untuk seseorang pelajar mendapat Anugerah Dekan jika cemerlang pelajaran bagi semester tertentu. Namun bukan semua layak menerima Anugerah Pelajaran Diraja yang merupakan antara anugerah tertinggi diberikan sesebuah universiti kepada pelajarn yang cemerlang.

Selain hebat dalam pelajaran, pelbagai aspek lain turut diambil kira seperti ketokohan dan juga tambah nilai yang diberikan kepada universiti menerusi pelbagai program yang disertai.

Baru-baru ini, Ee Hui En telah dipilih sebagai penerima Anugerah Pelajaran Diraja (Pingat Jaya Cemerlang) pada Majlis Konvokesyen Ke-16 Universiti Malaysia Pahang. Gadis berusia 25 tahun ini merupakan penerima Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan (Farmaseutikal) dengan Kepujian dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses.

Anak Pesara Terima Anugerah Pelajaran Diraja Universiti Malaysia Pahang, Kini Berkhidmat Sebagai Jurutera

Tamat pengajian dengan gred purata nilai keseluruhan 3.89, Hui En yang merupakan anak bongsu kepada pasangan Ee Koon Poon, 66 seorang pesara dan Chua Siew Wan, 57, seorang tenaga pengajar menerima anugerah tersebut daripada Pro-Canselor UMP, Tan Sri Dato’ Sri (Dr.) Abi Musa Asa’ari Mohamed Nor pada hari pertama Majlis Konvokesyen UMP Ke-16.

IKLAN

Selain cemerlang pelajaran dengan memperoleh anugerah dekan bagi setiap semester, ketokohan Hui En turut terserlah apabila dia diberi kepercayaan untuk menjawat beberapa jawatan penting dalam pelbagai persatuan, program dan kelab.

ARTIKEL BERKAITAN: Cemerlang Sukan, Aniq Kasdan Ditawar Laluan Segera Ke Peringkat Ijazah

Antara jawatan yang disandang olehnya seperti Bendahari Kehormat Majlis Perwakilan Pelajar Sesi 2019/2020 dan Exco Akademik Perwakilan Mahasiswa Residen Kediaman 3 Sesi 2017/2018. Penglibatan aktif Hui En dalam program kesukarelawanan yang juga merupakan sukarelawan Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) telah membantu mengasah bakat kepimpinan yang ada dalam diri.

IKLAN

Anak Pesara Terima Anugerah Pelajaran Diraja Universiti Malaysia Pahang, Kini Berkhidmat Sebagai Jurutera

Kini gadis cemerlang ini telah memulakan kerjayanya sebagai seorang Jurutera Produk Baharu di sebuah syarikat swasta yang sebelum ini menjadi tempat dia menjalani latihan industri. Kongsinya, “Latihan industri yang saya jalani selama enam bulan di Moreth Sdn. Bhd. telah menarik minat saya untuk membangunkan karier dalam bidang Teknologi Kejuruteraan (Farmaseutikal). Kini, saya merupakan Jurutera Produk Baharu di tempat yang sama dan ditawarkan jawatan tetap pada bulan ketiga berkhidmat.”

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber & Foto :Unit Komunikasi Korporat UMP

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI