Kalau dulu ramai yang merungut bila stuck dekat highway tambah pula bila tiba musim perayaan. Tapi penulis percaya hujung minggu ni pasti highway kembali ‘meriah’ apabila masing-masing mengambil peluang untuk pulang ke kampung dan melancong apabila kebenaran rentas negeri diumumkan.

Namun, baru-baru ini seorang penguna Twitter @_Afnanfaiq berkongsi satu altenatif elak kesesakan highway bagi yang nak merentas negeri tapi nak rancang perjalanan untuk elak kesesakan lalu lintas.

Ikuti perkongsian di bawah.

Check kesesakan highway di portal LLM

Kalau korang plan nak rentas negeri, selain dari Apps Waze, korang boleh jugak check kesesakan highway melalui portal rasmi Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM). Korang akan dapat Live Picture berapa banyak kereta sedang lalu dkt highway tersebut. Memang function untuk plan perjalanan.

Korang search je Lembaga Lebuhraya Malaysia. Then, pilih lebuhraya mana yang korang nak usha. Nanti akan appear live view dari setiap camera yang ada dekat highway tu.

IKLAN

Bagi yang kurang jelas macam mana nak akses status trafik semasa di laman web LLM ni, boleh ikuti panduan di bawah:

1. Layari laman web rasmi LLM di pautan ini

IKLAN

2. Klik ‘Paparan penuh CCTV’ di bahagian ‘Status Trafik Semasa’

3. Klik ‘Sila Pilih Lebuhraya’ dan pilih salah satu lebuhraya dalam senarai

4. Paparan CCTV lebuhraya pilihan akan keluar macam gambar di bawah :

IKLAN

 

Sumber: Twitter @_Afnanfaiq