Kalau sebut Pulau Belitung, mungkin masih ramai yang tidak kenal dengan pulau yang terletak di Indonesia ini. Tapi, ada yang pernah menonton filem Laskar Pelangi pastinya Belitung menjadi antara yang segar dalam ingatan.

Belitung digambarkan sebagai sebuah pulau di Sumatera yang terkenal kerana biji timahnya dan bagi yang pernah ke sana, pelbagai gelaran diberikan seperti ‘Next Bali’ dan ‘Maldives Indonesia’.

Begitu juga dengan Alif Muhaimin, Hero Remaja 2017 yang berpeluang untuk menikmati keindahan Pulau Belitung mengakui bahawa berkunjung ke destinasi tersebut merupakan antara pengalaman manis buatnya sepanjang memilih percutian ke pulau.

Jom kita lihat antara 6 tempat menarik yang korang boleh pergi sekiranya berkunjung ke Pulau Belitung.

SD Muhammadiyah Gantong – SD Laskar Pelangi

Terletak di Belitung Timur, ia bukanlah sekolah sebenar di mana Andrea Hirata, novelis Laskar Pelangi itu belajar. Namun, ia sekadar replika sekolah. Masuk saja ke dalam satu-satunya kelas yang ada, kamu akan terbayang dalam kisah Laskar Pelangi yang satu masa dahulu pernah menjadi fenomena di Indonesia dan Malaysia. Bilik kelasnya yang using hanya berlantaikan pasir pantai dan beratap zink menggambarkan betapa daifnya sekolah kampung tersebut.

Alif Muhaimin Kongsi 6 Tempat Best Di Pulau Belitung, Indonesia

Dermaga Kirana

Lokasinya betul-betul terletak di hadapan Replika SD Muhammadiyah Gantong. Dinamakan Dermaga Kirana kerana jambatannya menghubungkan kawasan tersebut hingga ke tengah Danau Kirana. Ada banyak binaan berupa ‘keong’ atau dalam bahasa Melayunya, siput yang diperbuat daripada rotan di atas lantai dermaga. Di sini juga boleh menjadi port terbaik untuk kamu merakam foto memori. Ada juga yang mencadangkan untuk datang ke sini pada waktu petang jika mahu melihat pemandangan matahari terbenam.

IKLAN

Tanjung Pendam

Dikenali sebagai pantai tengah kota kerana terletak di kota Tanjung Pandan, Belitung. Kalau mahu ke sini, datang pada waktu petang untuk menikmati pemandangan matahari terbenam. Lebih meriah pada waktu malam, kalau kamu nak cari kopi Kong Djie Belitung, ada satu restoran di pantai ini menyediakan minuman kopi tersebut dan menjual serbuk kopi yang belum dibancuh. Bolehlah kalau nak buat ole-ole balik Malaysia.

Alif Muhaimin Kongsi 6 Tempat Best Di Pulau Belitung, Indonesia

Danau kaolin

Terletak di Tajung Pandan juga, danau ini terhasil dari perlombongan kaolin, sejenis bahan mineral berwarna putih yang digunakan dalam perusahaan kertas, makanan, kosmetik dan ubat gigi. Dari jauh, kamu akan terpesona dengan keindahan kawasannya yang berwarna putih bersih dan airnya yang biru jika cuaca baik. Waktu hari hujan atau mendung pula, air di danau ini akan kelihatan seperti kehijau-hijauan.

Alif Muhaimin Kongsi 6 Tempat Best Di Pulau Belitung, Indonesia

IKLAN

Rumah adat Belitung

Rumah tradisional masyarakat Belitung ini terletak disebelah rumah tok penghulu dan masuk saja ke dalam kawan rumah, kamu perlu menaiki anak tangga ke ruang tamu. Bilangan anak tangga sesebuah rumah lama di Belitung menggambarkan darjat ketinggian keluarga tersebut. Semakin tinggi tangga, semakin tinggi darjatnya.

Island hopping

Kalau dah ke pulau, tak sah rasanya jika tidak melakukan aktiviti island hopping. Di sekitar Belitung masih banyak pulau-pulau kecil yang masih cantik dan terpelihara. Lokasi pertama untuk aktiviti ini adalah singgah sebentar ke Tanjung Tinggi yang terletak kira-kira 30 minit dari tempat penginapan. Disini, tiada aktiviti berenang dan hanya menjadi port untuk mengambil gambar. Pantainya agak luas, nak ke tempat ‘port’ bergambar yang cantik perlu melalui kawasan batu-batu besar.

Alif Muhaimin Kongsi 6 Tempat Best Di Pulau Belitung, Indonesia

IKLAN

Seterusnya, bermulanya aktiviti island hopping dari Pantai Tanjung Kelayang. Jangan risau, banyak kemudahan di tempat ini seperti bilik air untuk membilas badan selepas aktiviti dan juga surau turut disediakan disini.

Bot disediakan untuk pengunjung bergerak dari satu pulau ke pulau yang lain. Setiap bot boleh memuatkan sehingga 15 orang penumpang. Destinasi pertama, melihat Pulau Garuda dari jauh kerana tiada tempat untuk bot berlabuh. Sekitar pulau dipenuhi dengan batu karang.

Kemudian, rencananya terus ke Pulau Lengkuas. Nama pulau ini katanya daripada ‘Light house’ tetapi disebabkan masyarakat disana tidak berapa fasih berbahasa Inggeris, lama kelamaan mereka menyebut ‘Light house’ menjadi Lengkuas. Kalau kamu mampu untuk mendaki anak tangga, boleh naik ke atas light house tersebut untuk menikmati pemandangan seluruh pulau. Serious cantik sangat!

Akhir sekali, jangan lepaskan peluang untuk singgah ke Pulau Kepayang. Dinasihatkan untuk tidak membawa telefon bimbit kerana kamu harus menapak ke dalam Gua Kelayang dan masuk ke dalam air hingga ke paras dada. Gua ini terbina daripada batu-batu besar berwarna yang tersusun dan di dalam bahagian gua ombaknya agak kuat, jadi hati-hati semasa melakukan aktiviti ini.

Alif Muhaimin Kongsi 6 Tempat Best Di Pulau Belitung, Indonesia

Lebih menarik lagi, di Pulau Kepayang ini terdapat tempat perlindungan penyu yang dijalankan oleh kumpulan pencinta haiwan yang menjadikan pulau ini sebagai destinasi eco-friendly. Kamu juga berpeluang untuk melepaskan penyu ke laut jika berkesempatan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI