Saban tahun, pertandingan Anugerah Pereka Muda Asia atau Asia’s Young Designer Award (AYDA) pasti menjanjikan penyertaan yang menarik daripada pelajar-pelajar jurusan seni bina bentuk dan reka bentuk dalaman daripadas serata benua Asia.

Memasuki tahun penganjuran ke 14, AYDA 2021 juga tidak terkecuali apabila peringkat penyertaan telahpun dibuka kepada korang.

Dengan tema Forward: Amplifying Empathy Through Design, AYDA 2021 yang dianjurkan oleh Nippon Paint ingin ‘mencabar’ pelajar mendekati solusi inovatif dalam memenuhi permintaan pengguna dalam rekaan mereka serta mengambil kira faktro kritikal seperti penjagaan alam sekitar.

Alert Design Students! Masa Tunjukkan Kreativiti Muncul Lagi Dengan AYDA 2021

IKLAN

Mengapa empati dijadikan sebagai tema utama agaknya?

Ia adalah untuk mengingatkan bakal arkitek dan pereka dalaman muda ini untuk tidak sekadar memuaskan keinginan estetika pada sesebuah rekaan bangunan dan dalamannya, tetapi juga mencetuskan idea yang berpotensi memberikan impak kepada masa hadapan masyarakat yang akan menggunakan ruang tersebut.

IKLAN

Alert Design Students! Masa Tunjukkan Kreativiti Muncul Lagi Dengan AYDA 2021

Alert Design Students! Masa Tunjukkan Kreativiti Muncul Lagi Dengan AYDA 2021
Di antara para tetamu yang bercakap dengan Ketua Hakim Ar. Sarly Adre Sarkum untuk kategori Senibina (Bawah Kiri) dan IDr. Ooi Boon Seong untuk kategori Reka Bentuk Dalaman (Atas Tengah) semasa upacara pelancaran AYDA 2021. Ia termasuklah (dari atas kiri) : Mr Blaine Robert dari Blaine Robert Sdn Bhd, Ar. Alif Arif Iskandar Abd Wahab dari VERITAS Design Group, Cik Cristine dan Encik Yaw Seng Heng.

Menariknya pada tahun ini, Nippon Paint masih akan ditemani oleh rakan penaja dan penganjur sama iaitu IJM Land Berhad yang telahpun menjadi sebahagian daripada komuniti AYDA sejak 8 tahun lalu.

IKLAN

Sebagai syarikat pemaju terkenal di Malaysia, IJM Land juga menghargai dan mendambakan idea-idea baharu yang berkesan bagi masa hadapan hartanah. Tahun demi tahun, mereka akan mengagumi ciptaan dan reka bentuk pelajar berbakat seperti korang.

So guys, jangan ketinggalan untuk tunjukkan kecemerlangan rekaan dan harumkan bersama nama institusi korang dengan menyertai AYDA 2021 yang kini dibuka.

Tarikh akhir penghantaran adalah pada 15 Oktober 2021 ini. Untuk maklumat lanjut, layari LAMAN WEB mereka ataupun terus ke FACEBOOK Ayda Malaysia.