Resipi Mudah BBQ Popcorn Chicken, Buat Sendiri Lebih Berbaloi

182

Kecur pula air liur bila melihat iklan popcorn chicken di kaca TV. Siapa yang tak suka makan ayam goreng kan? Lagi best, bila ayam tu dipotong kecil supaya mudah dimakan.

Kalau nak beli diluar, harganya boleh tahan mahal juga. Nak jimat, apa kata korang buat sendiri di rumah.

Bila buat sendiri rasa lebih berbaloi dan korang pun boleh improvised resipi tersebut menjadi lebih sedap.

Tidak mahu hanya menyediakan popcorn chicken ‘biasa-biasa’ saja, kali ini kami nak kongsikan resipi BBQ popcorn chicken dari laman Facebook Resipi ApaNi.

Bahan-bahan:

– Ayam
– Garam
Garlic powder
– Paprika
– Lada hitam
– Tepung gandum
– Telur
– Sos BBQ

Cara membuat:

1. Potong ayam kecil-kecil dan letakkan bahan seperti garam, garlic powder, paprika, lada hitam dan gaulkan sehingga sebati

2. Kemudian, salutkan ayam dengan tepung dan telur

3. Ambil ayam semula dan salutkan semula dengan tepung

4. Masukkan ayam ke dalam kuali yang panas

5. Seterusnya, sos BBQ ke dalam kuali dan masukkan ayam yang siap digoreng dan gaulkan sehingga sebati

Popcorn chicken ni rasanya lebih kurang juga seperti ayam goreng Korea cuma diimprovasi sedikit untuk beri rasa yang berlainan.

Paling penting, ia jauh lebih jimat kalau nak dibandingkan dengan harga yang dijual direstoran.

Selamat mencuba!

CER KOMEN SIKIT