Akak Ini Syer Pengalaman Kena Tipu “Tuan Rumah” Biar Dah Buat Tempahan

70

Jika zaman dahulu, hotel menjadi tumpuan untuk menginap ketika bercuti. Namun ketika ini sudah banyak home stay diwujudkan bagi menampung keperluan terutamanya melibatkan jumlah ahli keluarga yang ramai. Bukan saja murah tapi dikira berbaloi berbanding menyewa hotel yang tidak boleh memuatkan ramai orang dalam satu masa.

Tapi malangnya ramai yang ghairah cari duit tak halal dengan memasukkan nama dan akaun bank sewaan rumah sedangkan rumah tak wujud pun.

Akak ini, Nur Ahmad berkongsi kisahnya kena tipu dengan “tuan rumah” yang rumahnya mungkin tak wujudpun ketika menempah apartment dalam percutian ke Pulau Pinang melalui laman web Booking.Com. Siap kena maki lagi dan bila call boleh pula tuan rumah tanya siapa nie sedangkan duit semua dah ambil.

Baca kisahnya…

As-Salam. Saya nak berkongsi information ni pd semua fb friends supaya tidak ada orang lain dapat masalah yang sama. Percutian kali ni walau sangat-sangat pendek tapi ada masalahnya.

Selalu cuti di negara orang, tak de pulak ada masalah macam ni. Saya cuma minta hati-hati dengan makhluk dalam gambar ni ya. Tak pasti sama ada ini memang muka dia atau muka org lain. Sbb tak pernah kenal.

Saya book apartment dia (Jazz suite) via booking.com sehari sebelum terbang ke Penang kerana apartment yg dah dibook sebelum ni tiba2 ownernya cancel tanpa sebab tp atas alasan dia salah tgk date booking (confirmation number semua dh dapat jugak).

Lepas book apartment ‘Jazz Suite’ ni, semuanya OK. Dapat email confirmkan dan pembayaran pun dah dibuat ke booking.com (saya cuba book few other hotels dan apartment tp semua fully booked). Jazz suite ni kena bayar full dan tak boleh refund kalu kita cancel.

Tidak pasti adakah ini lelaki yang menipu tapi gambarnya digunakan sebagai pemilik apartment. Gambar dari FB Nur Ahmad

 

Inilah tempahan dilakukan tetapi malangnya ketika sampai di Pulau Pinang, rumah ini seakan tidak wujud

Ok. Kami sampai Penang kul 0930 pagi. Pukul 1 petang saya call dia utk bertanya pukul brp boleh collect kunci rumah. Dia jawab call sgt kasar ‘awak siapa, awak siapa?’. Kita explain la tp x boleh nak ckp sbb dia terus potong cakap ‘wassup details!’ dan terus putuskan line.

Saya ws detail dan antar screenshot confirmation ni. Dia baca few mins later tp langsung tak jawab apa2. Saya ws lagi dan dia hanya bagi blue tick. No answer. Ok la..cuba sangka baik. Tgh drive kot and boleh check in pun pukul 3. So, kami drive dan masuk ke mall di Tanjung Tokong (20 mins drive ke Jazz Suite dan ddk minum air (anak2 dah start penat dan ngantuk sbb bangun kul 4.30 pagi aritu).

Ingat nak dpt bilik awal boleh rehat2 dan tidur sblm explore Penang. Pukul 2.50, husband cuba call dia (guna hp saya) dan jawapan sama mcm mula2 saya call tadi. ‘AWAK SAPA, AWAK SAPA?’

Ws saja la! Husband cuba explain dia siapa tapi si mamat Jazz ni terus hang up! Saya pulak cuba call lagi. Masa tu pukul 3.05 dah. Dah mmg waktu check in dah. Dia tak jawab langsung! Few times call dia tak jawab2 jugak. Husband dah hilang sabar call booking.com terus. Luckily ada mat salleh yg menjawab dan husband citer semua what happen.

Mat salleh di booking.com tu terkejut, customer dapat bad treatment mcm tu dan dia offer utk call sendiri mamat Jazz Suite ni. Few mins later, Mr Smith ke apa ke nama ntah kat booking.com tu call kami semula dan cakap dia pun kena sergah dgn si mamat ‘Jazz Siut’ dan hang up call. And derang malu la customers dilayan mcm tu dan offer utk bookingkan kami apartment lain tanpa kami bayar extra cost kalu apartment baru nnt harga lebih mahal.

So, he did n kami dpt new apartment. Tapi, lepas tu mamat ‘Jz Siut’ ni later ws saya guna voice note dan suruh call dia! Aaaiii…kita customer, patut dia la call kita kan…tp x pe. Husband call dia, dia jawab. Husband tanya dia apa masalah dia tak nak jawab call kita earlier dan ckp kat mana boleh collect kunci sbb kita ‘guests’ dah penat dan nak rehat (masa ni dah pukul 4 lebih).

Dia terus bagi ‘F’ word pada husband dan hang up!! Kuang ajar betul mamat tu. Apa benda la buat bisnes tapi tak de etika dan tak honour booking orang. Husband terus complain ke booking.com dan minta pihak booking.com amik action or review lagi peluang dia berbisness di situ. Duit dah bayar segala, dia buat hal pulak. Nasib baik booking.com kata derang belum masukkan duit tu ke acc ‘jazz siut’ tu.

Banyak keluarga lebih senang membuat tempahan home stay kerana boleh memuatkan bilangan ahli keluarga yang agak ramai. Gambar hiasan

Saya beritau ni bukan nak jatuhkan bisnes dia ya, tp cuma tak nak org lain jugak terkena mcm kami kena. (Pukul 6.40 baru dpt bilik kat tmpt lain). Lembik rasa badan kepenatan + traffic yg heavy kat Penang buat mood hilang betul lepas tu. Just hati2. Jgn la book Jazz Suite ni.

Tak tau la mmg wujud ke tak apartment ni sbb lepas kami dpt new apartment, kami lalu depan building Jazz Suite ni. Kami tengok building tu masih dlm pembinaaan (x sure la kalu yg kat atas2 dh siap). Apapun just be careful. Pengajaran utk kami…book je la 3 bilik kat hotel kalu tak dpt apartment utk cater 6 org.

#JazzSuite
#Penang
#kurangajar
#bookingcom
#apartments

CER KOMEN SIKIT