Siapa yang tidak mahu orang yang disukai mereka membalas cinta atau mula jatuh hati kepada mereka. Walaupun hanya sekadar kawan, jika korang dah mula rasa suka pada seseorang itu, eloklah sekiranya kita mengambil hatinya. Mana tahu nanti dikebas orang pula. Hiks!

Remaja nak berkongsi tip bagaimana nak buat orang jatuh hati dekat korang. Ha, tak percaya?

Jom kita lihat antara tip-tip psikologi untuk buat orang jatuh hati menurut seorang ahli psikologi yang dikenali sebagai Aiman Psikologi.

1. Jadikan diri korang sama personaliti seperti parents lain jantina dia

Nak pikat perempuan, jadi macam ayah dia
Nak pikat lelaki, jadi macam mak dia

Sebab manusia ini separa sedar mencari seseorang seperti ibu bapa mereka (tetapi ini hanya untuk pasanga yang mempunyai hubungan baik dengan parents)

2. Belajar tentang psikologi keperluan seseorang. Kalau korang boleh provide apa yang dia nak, walaupun kecil lama-lama dia akan suka kau!

Tolong ambilkan tisu bila dia minta, bagi peluang dia bercakap dalam perbualan dan sebagainya.

IKLAN

3. Jadi misteri sikit

Jangan tunjuk/beritahu semua benda tentang korang pada dia. Simpan sikit supaya dia jadi curious nak tahu pasal korang. Bila dia curious, itu tanda mindanya tengah terbuka dan petanda dia sedang membina hubungan hati ke arah korang.

4. Kalau korang perempuan, banyakkan senyum. Kalau korang lelaki, kurangkan senyum

Sebab kajian membuktikan bahawa lelaki suka pada perempuan yang nampak mesra dan perempuan pula suka lelaki yang nampak cool serta tegas (bukan terlalu happy go lucky)

5. Tonjolkan apa-apa persamaan kau dengan dia (yang betul, bukan dibuat-buat). Manusia ni cepat mesra dengan seseorang yang dia ada persamaan.

IKLAN

6. Manusia mudah kaitkan excitement dengan love

Jadi korang buatlah apa-apa aktiviti menyeronokkan dan ada dopamine (hiking, main ice skating) waktu dia ada sekali. Nanti dia akan kaitkan keseronokan aktiviti itu dengan kehadiran korang (theory of associated conditioning).

7. Korang boleh menunjuk sesuatu yang korang ada tapi jangan secara direct. Jangan terang-terang cakap “Aku datang kerja naik Ferrari” atau “Aku hormat orang tua”. Biarlah perkara itu dilihat secara halus oleh mereka

8. Bila nak tunjuk sifat positif, jangan sekali gus. Tapi biar berperingkat. Dia akan lagi seronok nak mengenali korang dan nak tahu apa sifat baik korang yang seterusnya.

IKLAN

9. Mahalkan dirimu dan yakin dirimu mahal

Bila korang yakin diri korang mahal, baru orang akan yakin korang mahal. Jangan humble sangat sampai orang nampak korang ni tak bernilai dan jangan pula yakin sangat sampai nampak korang ni show off.

10. Selalu tonjolkan diri korang pada dia

Sains dah cakap, orang yang selalu muncul/hadir depan mata biasanya akan lebih disayangi. Bila berjauhan, cepat dilupakan. Sebab tu long distance relationship ini sebenarnya mencabar gila.

Tip terakhir, jangan berharap sangat dengan tip di internet termasuklah thread ni. Hiks! Psikologi manusia bukan macam mesin, satu formula terpakai untuk semua. Paling penting, jujurlah jika mahu menjalinkan hubungan yang serius dengan seseorang itu dan percayalah apa-apa tindakan dari hati kita akan sampai juga ke hati dia. Cewah!

Apa-apa pun, mungkin korang boleh cuba tip yang diberikan ini. Mana tahu berguna kan?

Sumber: Aiman Psikologi