Ekoran daripada pertambahan kes positif COVID-19, Ahli Parlimen DAP Klang, Charles Santiago berkata kerajaan perlu bertindak segera sebelum terlambat untuk mengisytihar darurat supaya masyarakat tidak keluar rumah, melainkan untuk membeli keperluan penting seperti makanan, ubat-ubatan mahupun sewaktu dalam kecemasan.

Menurut Ahli Parlimen itu, sesetengah negara seperti Sepanyol sudah menggiatkan sistem lockdown di negara mereka, sementara kanada telah mengumumkan pakej rangsangan untuk membantu warganya mengatasi perbelanjaan yang semakin meningkat. Tambahnya lagi, Singapura juga sudah menyeru untuk menghentikan solat Jumaat di masjid.

Ahli Parlimen Klang Gesa Kerajaan Isytihar Lockdown Di Malaysia Untuk Cegah COVID-19

“Kami tidak melihat kenyataan dasar yang jelas dari Perikatan Nasional, selain kerajaan yang menggesa orang ramai untuk tidak berkumpul dalam banyak orang. Tetapi itu tidak menghalang orang daripada berbuat demikian kerana ia tidak wajib,”

IKLAN

“Kami memerlukan tindakan yang lebih keras yang akan membantu membendung kadar jangkitan dengan lebih cepat atau mungkin masyarakat akan melihat peningkatan drastik kes-kes positif COVID-19 pada minggu-minggu akan datang,” jelas beliau.

Ahli Parlimen Klang Gesa Kerajaan Isytihar Lockdown Di Malaysia Untuk Cegah COVID-19

IKLAN

Sehingga semalam (15 Mac 2020), Malaysia mencatatkan 190 kes baru menjadikan jumlah tersebut menjadi 428. Menurut Santiago lagi, jumlah kes sudah meningkat namun masyarakat dilihat masih menjalankan perniagaan seperti biasa dan kita boleh lihat ramai yang masih berlegar-legar di restoran, kafe, pawagam dan pasar malam.

IKLAN

“Kita perlu memerhatikan bagaimana Itali mempunyai 200 kes tiga minggu lalu dan kini lebih daripada 20,000 jangkitan,” kata Santiago lagi.

What say you guys? Dah bersedia ke kalau Malaysia isytihar lockdown? Apa-apa pun, stay safe!

Sumber: msn.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI