Semalam diberitakan dua dari 5000 jemaah tabligh yang menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling, Kuala Lumpur dari 27 Februari hingga 1 Mac lalu dijangkiti wabak berkenaan. Sehubungan itu, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia menasihati peserta yang menghadiri perjumpaan berkenaan agar menjalani pemeriksaan di Klinik Kesihatan berdekatan  bagi memastikan jangkitan COVID-19 tidak merebak.

Apa yang menariknya, ternyata abang tabligh “tak lari” sebaliknya begitu bertanggungjawab membuat pemeriksaan kesihatan sehinggakan gambar mereka sedang membaca al-Quran sementara menunggu giliran dan makan bersama-sama dalam kelompok membuktikan mereka adalah rakyat Malaysia yang prihatin kepada kesihatan orang lain.

Alhamdulillah, SubhaAllah, Allahuakbar. Sikap beginilah amat dituntut di dalam agama kerana kita tidak boleh mementingkan diri sendiri.

Alhamdulillah, sambil menunggu giliran al-Quran tidak lekang dan sentiasa dibaca oleh jemaah tabligh ini
Berzikir dan membaca Al-Quran sementara menunggu giliran pemeriksaan kesihatan

Tersebar di media sosial gambar-gambar jemaah tabligh ini dan korang saksikan sendiri ya.

Ramainya jemaah tabligh ke hospital untuk check up dan ada yang diarahkan quarantine dan mereka buat.

IKLAN

Responsiblenya mereka. Mereka dihospital tunggu giliran dengan alquran dan tasbih di tangan!!!

Kau kata mereka irresponsible lagi?!

Mereka sendiri tak minta nak kene dan mereka tak tahu ada yang infected.
Kau tengoklah sendiri bertanggungjawab atau tidak mereka pada manusia lain.

Masing-masing menunggu giliran untuk jalani pemeriksaan
Sebahagian dari 5000 jemaah tabligh yang menghadiri perjumpaan di Masjid Seri Petaling melunaskan tanggungjawab dengan menjalani pemeriksaan kesihatan

Sebelum kau kecam mereka, kau kecam dulu kerajaan yang membenarkan pelawat China masuk ke Malaysia pada waktu yang sudah pun critical.

IKLAN

Kau kecam dulu mereka yang masih SELFISH dan EGO keluar negara MELANCONG musim wabak ni, balik tak self quarantine.

Kau kecam dulu mereka yang masih meludah sana sini, bersin tak tutup mulut tu.

Kau kecam dulu mereka yang ada symptoms tapi sedang bergembira berjalan sana sini ke shopping malls dan tempat² awam.

IKLAN

Yelah apa nak buat, benda paling senang adalah salahkan orang.

Dalam banyak² tu, kau pilih salahkan orang yang beragama dijalan Allah!

*Photos from Mohd Khaiyum

#prayforalltabligh