Drama adaptasi sudah tidak asing lagi bagi penonton kerana bukan hanya di negara kita, negara luar seperti Korea juga banyak mengambil inspirasi daripada adaptasi siri televisyen luar negara. Malah, ada diantaranya dikatakan lebih menarik untuk ditonton berbanding siri asal.

Berikut kami senaraikan antara drama Korea yang diadaptasi daripada siri televisyen Barat.

Selamat menonton!

1. The Good Wife

Drama ini adalah adaptasi daripada siri televisyen Amerika Syarikat yang menggunakan judul yang sama. The Good Wife menceritakan tentang Lee Tae Joon bekerja sebagai pendakwaraya yang berjaya dan mempunyai masa depan yang cerah. Namun, dia ditangkap kerana rasuah dalam skandal politik.

Isterinya yang juga seorang peguam sebelum berkahwin kini meneruskan kerjayanya setelah 15 tahun hiatus, dia mula mencari identiti sebenar dirinya.

2. Entourage

Young Bin merupakan seorang pelakon yang sedang meningkat naik di Korea berkawan baik dengan Ho Jin, Joon dan Geobook sejak kecil lagi. Mereka bernaung di bawah agensi yang sama dan melayari kehidupan sebagai anak seni bersama-sama.

Entourage berdasarkan siri HBO yang memenangi anugerah dan ditayangkan selama tujuh tahun. Namun, walaupun dengan barisan pelakon popular Korea yang membintangi drama ini, ia mencatatkan rating yang rendah dan ada yang berpendapat siri ini tidak kena dengan vibe k-drama.

IKLAN

3. Criminal Minds

Dibintangi oleh Lee Joon Gi, Son Hyun Joo, Moon Chae Won, Lee Sun Bin, Yoo Sun dan Go Yoon, siri thriller jenayah ini adalah berkenaan dengan pasukan profiler terlatih National Criminal Investigation (NCI). Tugas mereka adalah untuk menjejak penjenayah dan menyelesaikan kes mereka.

Drama ini berdasarkan siri televisyen Amerika dengan judul yang sama. Walaupun dibintangi oleh barisan pelakon hebat, namun ia tidak mencatatkan rating yang baik.

4. Life On Mars

Apabila seorang saintis moden mengalami kecelakaan dan kemudiannya tersedar, dia mendapati dirinya berada di tahun 1988. Dia kini menjadi seorang detektif yang bekerja di sebuah balai polis yang terletak di bandar kecil. Satu-satunya kunci untuk kembali ke masa kini adalah dia perlu menyelesaikan kes pembunuhan bersiri.

5. Mistress

Berdasarkan siri UK Mistresses yang ditayangkan selama dua tahun, ia menceritakan tentang kehidupan empat sahabat wanita yang berusia 30-an. Ketika mereka terlibat dalam satu siri pembunuhan, masing-masing mula menemui diri mereka yang sebenar.

Dibintangi oleh Han Ga In, Shin Hyun, Choi Hee Seo dan Goo Jae Yee, siri televisyen ini juga pernah diadaptasi untuk drama Jepun.

IKLAN

6. Romance Is A Bonus Book

Adaptasi daripada siri televisyen Younger ini menceritakan tentang Cha Eun Ho, seorang penulis yang bijak dan kacak. Dia seorang yang mudah marah, namun mempunyai personaliti yang menyenangkan.

Kang Dan Yi pernah menjadi penulis popular tetapi kini tidak lagi. Walaupun pernah mempunyai kerjaya yang baik dengan latar belakang akademik yang cemerlang, namun dia sukar mendapatkan pekerjaan baru.

Kang Dan Yi akhirnya bekerja di syarikat penerbitan dengan berbohong tentang latar belakangnya. Cha Eun Ho adalah ketua editornya dan bermulalah bibit-bibit cinta antara mereka.

7. Designated Survivor: 60 days

Berdasarkan siri televisyen Amerika Designated Survivor yang ditayangkan selama tiga tahun, drama Korea ini dibintangi oleh Ji Jin Hee, Heo Joon Hi, Lee Joon Hyuk, Kang Han Na dan Bae Jong Ok.

IKLAN

Park Moo-Jin adalah bekas profesor kimia dan kini memegang jawatan Menteri Alam Sekitar. Dia tidak mempunyai cita-cita, kepentingan peribadi atau pengetahuan tentang politik sebagai ahli politik. Pada suatu hari, pegawai kerajaan berpangkat tinggi berkumpul di pejabat Presiden. Letupan kemudian berlaku, membunuh ramai pegawai kerajaan, termasuk Presiden. Park Moo-Jin adalah pegawai kerajaan tertinggi yang ditinggalkan hidup. Dia tidak mahu kedudukannya, tetapi dia mesti memegang jawatan sebagai presiden selama 60 hari.

8. The World Of The Married

Drama yang pernah menjadi fenomena tahun lalu ini diadaptasi dari siri televisyen British yang menceritakan tentang Ji Sun Woo yang berkahwin dengan Lee Tae Oh dan mempunyai seorang anak lelaki. Walaupun mempunyai kerjaya yang baik dan bertanggungjawab terhadap suami dan anaknya, Tae Oh tetap berlaku curang dengan perempuan yang jauh lebih muda.

9. 18 Again

Setelah hampir 20 tahun berkahwin, Jung Da Jung (Kim Ha Neul) dan Hong Dae Young (Yoon Sang Hyun) nampak seperti mempunyai kehidupan rumah tangga yang sempurna, dengan dikurniakan sepasang kembar berusia 18 tahun, pasangan suami isteri yang berusaha bekerja keras untuk membina rumah tangga bahagia bersama. Tetapi apa yang kelihatan seperti kehidupan yang ideal pada luaran bukan seperti apa yang dilihat.

Drama ini diadaptasi daripada filem Hollywood 17 Again lakonan Zac Efron.

Dalam banyak-banyak drama berikut, mana satu paling korang suka?

Sumber: (1), (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI