Secara umum, ramalan adalah bersifat anggaran apa yang akan terjadi di masa mendatang. Ia hanya menurut pendapat atau perkiraan manusia terutama dalam ilmu metafizik. Apa pun ramalan hanya bersifat ramalan kerana tiada kuasa lebih besar selain Allah taala.

Ini kerana ramalan dibuat oleh manusia biasanya bersifat relatif dan bukan mutlak. Dalam membuat ramalan, terkadang manusia sering terkeliru kerana adakalanya ramalan itu tidak tepat, sipi-sipi atau benar-benar terjadi. Ramalan boleh menjadi rujukan kerana ia hanya kata-kata bualan saja.

Tapi ternyata apa diramalkan oleh beberapa indvidu ini bermula dari tahun 1600 lagi benar-benar menjadi kenyataan. Nah, bacalah sebagai panduan saja kerana Allah lebih mengetahui segalanya. Dipetik dari laman thecrazyfacts.com, inilah 8 ramalan masa lalu yang menjadi kenyataan.

  1. Kad debit, Edward Bellamy pada 1888

Hari ini kad debit / kad kredit adalah perkara biasa bagi semua orang. Dengan kad debit, korang boleh bayar tanpa membawa tunai di tangan. Tapi ramalan penggunaan kad debit/ kad kredit ini sudah disebut oleh Edward Bellamy dalam novelnya berjudul Looking Backward pada tahun 1888.
Dia menulis, satu hari nanti akan ada kad kredit/ debit yang dapat digunakan untuk membeli apa saja barang melaluinya.

8 Ramalan Yang  Menjadi Kenyataan, #1 Kad Debit Sudah Disebut Pada Tahun 1888

  1. Pemindahan organ, Robert Boyle pada 1660-an

Robert Boyle pernah membuat memberapa ramalan tentang penyakit pada masa depan. Katanya, pada tahun 1660-an itu, akan ada kemungkinan penyakit akan sembuh dari jarak jauh selain adanya kaedah pemindahan organ iaitu transplan.
Ucapannya itu menjadi kontroversi ketika dia mengucapkannya dan orang ramai mengatakan ia lebih kepada tahayul dan ilmu sihir. Tapi apa yang berlaku dalam dunia perubatan hari ini, ia benar-benar terjadi.

8 Ramalan Yang  Menjadi Kenyataan, #1 Kad Debit Sudah Disebut Pada Tahun 1888

IKLAN

3. Perang Dingin, Alexis de Tocqueville pada tahun 1840

Alexis de Tocqueville pernah meramalkan akan berlaku perang dingin antara dua negara besar pada tahun 1840. Dia menyebut Rusia dan Amerika yang memiliki arah tujuan yang sama namun dengan cara yang berbeza. Dia mengatakan jika kedua negara tersebut rakus mencari kekuasaan dan mewujudkan keinginannya, mereka akan mempengaruhi semua orang. Dan ia benar-benar berlaku pada tahun 1945-1955 antara Rusia dan Amerika.

4. Manusia Mendarat Di Bulan, Jules Berne pada tahun 1865

100 tahun sebelum manusia pertama kali mendarat di bulan, Jules Verne ada menulis tentang perjalanan manusia pertama ke bulan dalam sebuah cerpennya berjudul “From the Earth to the Moon.” Pada hal ketika itu dia tidak tahu tentang gravity di ruang angkasa namun dia siap menulis tempat pelancaran (Florida), nama kapal, jumlah astronaut dan berat badan mereka yang pergi ke bulan.

IKLAN

8 Ramalan Yang  Menjadi Kenyataan, #1 Kad Debit Sudah Disebut Pada Tahun 1888

5. Tenggelamnya Titanic, Morgan Robertson pada tahun 1898

Dalam novelnya berjudul “Futility atau the Wreck of the Titan”, Morgan Robertson menulis bagaimana kapal terbesar akan melanggar bongkah ais besar sebelum tenggelam. Dan 14 tahun kemudian, kapal Titanic tenggelam dengan cara yang sama. Malah ceritanya juga difilemkan dan mendapat sambutan luar biasa.

8 Ramalan Yang  Menjadi Kenyataan, #1 Kad Debit Sudah Disebut Pada Tahun 1888

IKLAN

6. Mark Twain ramalkan kematiannya sendiri pada tahun 1903

Dalam biografi Mark Twain pernah mengatakan jika “Aku datang dengan komet Haley pada 1835 dan saya berharap kembali dengan perkara yang sama.” Ternyata, dia meninggal pada tahun 1910, setahun setelah munculnya komet Haley.

7. Wifi dan mobile phone, Nikola Tesla 1909

Sebelum telefon bimbit diperkenalkan buat kali pertama dan kegunaan wifi dicipta, Nikola Tesla sudah pernah meramalkannya. Dia mengatakan kepada New York Times,
Jauh sebelum ponsel pertama diperkenalkan dan orang-orang Wi-Fi, Nikola Tesla sudah pernah memprediksinya.
Dia mengatakan kepada New York Times, ada peranti yang akan dapat menghantar mesej tanpa wayar ke seluruh dunia dan semua orang boleh membawa alat peranti itu.

8. Bom atom, HG Wells pada 1914

Dalam novelnya berjudul “The World Set Free”, Wells menggambarkan bom yang menghancurkan seluruh kota. Dan itulah wujudnya bom atom apabila manusia tahu menggunakan
Entah bagaimana berpikir kalau manusia tahu bagaimana menggunakan sebatian radioaktif.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI