Cuaca panas yang dihadapi negara buat masa ini membuatkan kebanyakan rakyat mengeluh kerana bahangnya begitu terasa. Bagi rumah yang tiada penghawa dingin lebih terasa kehangatannya.

Memetik laporan dari BERNAMA, beberapa kawasan di utara semenanjung terutama di Sik, Kedah dan Chuping, Perlis diramalkan akan mengalami kemuncak suhu panas sehingga 40 darjah Celcius pada akhir bulan ini atau awal April.

Pengarah Pusat Operasi Cuaca dan Geofizik Nasional Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Dr Mohd Hisham Mohd Anip berkata, kemuncak suhu panas itu akan berlaku berikutan fasa penghujung monsun timur laut.

“Sekarang ini suhu akan terasa makin panas. Apabila sampai ke suhu yang kemuncak iaitu sekitar hujung Mac ini atau awal April, kita jangkakan suhu di beberapa kawasan akan mencapai sehingga 38 darjah Celcius.

“Bila suhu panas mencapai kemuncak, suhu di satu atau dua kawasan mungkin berada di tahap kedua iaitu tahap suhu maksimum boleh melebihi 37 hingga 40 darjah Celcius sekurang-kurangnya tiga hari berturut-turut dan kawasan panas ini biasa berlaku di Sik dan Chuping,” katanya.

Mohd Hisham berkata, berdasarkan status gelombang haba ketika ini, lapan kawasan di negeri utara iaitu masing-masing di Chuping, Perlis; Kota Setar, Pendang, Sik dan Kulim di Kedah serta Hulu Perak, Kuala Kangsar dan Kinta di Perak berada di tahap berjaga-jaga iaitu suhu maksimum harian mencapai 35 hingga 37 darjah Celcius.

IKLAN

“Bulan lalu, hanya tiga kawasan iaitu di Chuping, Sik dan Kota Setar yang berada di tahap berjaga-jaga, tetapi sehingga semalam jumlah kawasan yang berada di tahap berjaga-jaga meningkat hingga lapan kawasan,” katanya.

8 Daerah Ini Bakal Hadap Cuaca Panas 38℃, Apa Itu Strok Haba?
Chuping dijangka mengalami cuaca panas sehingga 40 darjah celsius pada hujung bulan ini

Bagaimanapun, Mohd Hisham berkata kemuncak suhu panas dijangka tidak berpanjangan dan suhu akan kembali beransur normal apabila berganti dengan fasa peralihan monsun pada April atau awal Mei.

“Kemuncak suhu panas ini hanya sekejap dan akan beransur reda kerana ketika fasa peralihan monsun biasanya jumlah hujan akan lebih banyak iaitu sekitar 200 hingga 300 milimeter (mm) sebulan berbanding ketika ini hanya 50 mm sebulan.

“Kita juga sedang pantau bila monsun timur laut ini akan berakhir. Kita lihat sekurang-kurangnya 21 haribulan (Mac) dan ke atas ia (monsun timur laut) akan tamat dan bila peralihan monsun, kita akan menerima hujan kebiasaannya setiap petang,” katanya dan menambah fenomena cuaca panas ketika ini adalah fenomena biasa yang melanda negara.

IKLAN
8 Daerah Ini Bakal Hadap Cuaca Panas 38℃, Apa Itu Strok Haba?
Orang ramai digalakkan menggunakan payung bila berjalan di tengah panas bagi mengelak strok haba

Ketahui risiko strok haba

Bila terdedah kepada cuaca panas berterusan, masa yang sama berolahraga, tubuh akan terdedah kepada kehilangan air dengan sangat cepat. Tentu korang pernah dengar tentang strok habakan.

Apa yang dimaksudkan dengan strok haba ini?

Strok haba terjadi bila tubuh kekurangan air akibat cuaca panas berterusan terutama mencecah 40.5 darjah Celsius. Suhu badan individu yang normal ialah 37 darjah Celsius.

IKLAN
8 Daerah Ini Bakal Hadap Cuaca Panas 38℃, Apa Itu Strok Haba?
Kita digalakkan meminum air dengan banyak dan tidak terlalu terdedah kepada cuaca matahari secara terus dalam situasi Malaysia hadapi cuaca panas begini

Dalam hal ini, andai berlaku strok haba, korang berpotensi alami  dehidrasi, sawan, kekeliruan, kerosakan otak selain bermasalah pada organ dalam badan. Boleh jadi koma dan seterusnya kematian.

Tanda dan Gejala

 1. Peningkatan suhu badan secara mendadak (41°C)
 2. Denyutan jantung menjadi cepat
 3. Pernafasan cepat dan pendek
 4. Tekanan darah menurun
 5. Badan kering dan panas
 6. Tidak selesa, keliru dan mungkin menjadi tidak sedar
 7. Rasa kepala berpusing
 8. Pening
 9. Rasa mual
 10. Sawan atau pengsan

Rawatan di tempat kejadian :

 1. Alihkan mangsa dari sinaran matahari yang melampau ke tempat berbumbung atau mempunyai hawa dingin.
 2. Sejukkan mangsa dengan selimut yang lembap atau siram dengan air sejuk.
 3. Berikan udara segar, halakan  kipas secara terus atau kipas mangsa menggunakan kertas surat khabar.
 4. Sekiranya mangsa sedar, berikan minuman sejuk dan segar.
 5. Dapatkan bantuan perubatan melalui talian 999.

Pencegahan

 1. Jangan lakukan aktiviti fizikal  apabila berada dalam keadaan letih, lapar atau dahaga yang keterlaluan di bawah sinaran matahari yang berpanjangan.
 2. Banyakkan minum air kosong 3-4 liter sehari
 3. Amalkan pemakanan sihat dan seimbang

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI