Walaupun kes COVD-19 semakin baik di Malaysia, namun di negara-negara luar nampaknya situasi pandemik ini masih berleluasa.

Menurut laman Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia, kes COVID-19 dunia pada masa kini telah mencapai sekitar 25.9 juta kes. Jumlah kes harian dunia menunjukkan kenaikan iaitu lebih kurang 263,000 kes berbanding sebelumnya 252,000 kes.

Jumlah kes harian bagi negara India dan Amerika masing-masing naik sekitar 75,000 kes dan 46,000 kes. Manakala negara Brazil menunjukkan penurunan iaitu 42,000 kes.

Jelas sekali kes koronavirus ini sebernanya masih berleluasa dan kita tidak seharusnya menarik nafas lega dek kerana kes di negara ini semakin menurun.

Ramai juga diantara golongan selebriti yang telah disahkan positif COVID-19. Sama ada di dalam negara dan luar negara, virus ini tidak mengenal mangsa.

Jom kita lihat antara selebriti-selebrti terkenal dunia yang pernah atau sedang dijangkiti COVID-19.

1. Tom Hanks & Rita Wilson

7 Selebriti Terkenal Dunia Yang Disahkan Positif COVID-19

IKLAN

Bintang ternama Hollwood, pasangan suami isteri ini disahkan positif COVID-19 ketika berada di set penggambaran sebuah filem yang berkisarkan tentang kehidupan lagenda rock n roll Elvis Presley di Australia.

2. Olga Kurylenko

7 Selebriti Terkenal Dunia Yang Disahkan Positif COVID-19

Pelakon Perancis yang pernah membintangi filem James Bond “Quantum of Solace” mengumumkan dirinya positif COVID-19 pada 15 Mac selepas menjalani ujian saringan.

3. Idris Elba

7 Selebriti Terkenal Dunia Yang Disahkan Positif COVID-19

IKLAN

Pelakon popular Hollywood Idris Elba mengesahkan dirinya positif COVID-19 tetapi menjelaskan bahawa dia tidak mengalami sebarang simptom.

4. Pink

7 Selebriti Terkenal Dunia Yang Disahkan Positif COVID-19

Pada 3 April 2020, Pink mendedahkan dia dan anak lelakinya, Jameson telah disahkan positif COVID-19. Namun, selepas membuat ujian kali kedua, dia dan anaknya telah mendapat keputusan negative dan sembuh daripada jangkitan virus tersebut.

5. Amitabh & Abhishek Bachchan

7 Selebriti Terkenal Dunia Yang Disahkan Positif COVID-19

IKLAN

Pelakon lagenda Amitabh Bachchan dan anak lelakinya Abhishek juga disahkan positif COVID-19 terdahulu. Dengan peningkatan kes COVID-19 di India, peminat daripada keluarga seni ini turut mendoakan agar keluarga Bachan yang lain dilindungi daripada dijangkiti wabak koronavirus.

7. The Rock

7 Selebriti Terkenal Dunia Yang Disahkan Positif COVID-19

Terbaru, bintang WWE dan kini bergelar seorang pelakon, The Rock telah disahkan positif COVID-19. Khabar ini telah dikongsi di laman instagramnya dan apa yang lebih memilukan, isteri dan dua orang anak perempuannya yang berusia 4 dan 2 tahun turut dijangkiti wabak ini.

BACA: The Rock Sekeluarga Dijangkiti COVID-19, Ini Pesan Darinya

Sama-samalah kita doakan agar penularan kes ini dapat dikurangkan diseluruh negara. Untuk masyarakat kita yang ada di Malaysia, teruskan mengamalkan penjarakan sosial dan jangan lupa ikut semua SOP yang telah ditetapkan kerajaan.

Stay safe!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI