Campak, gaul dan bakar. Siap! 😀

Menu ketika anda sedang berdiet tidak semestinya membosankan. Get creative dengan menghasilkan menu makanan sihat yang amat menyelerakan!

Bukan sahaja hidangan ini berkhasiat, tapi rasanya juga pasti dapat meningkatkan selera sesiapa sahaja. Memang best kalau diet macam ni!

Jom kita tengok 7 resepi perapan ayam yang simple dan menarik oleh saudari Fafae Mimie ni.

Sesuai untuk stok bulan puasa nanti!

1. RESEPI PERAPAN AYAM SATE


Bahan-bahan:

bawang putih
halia
serbuk cendawan (saya guna sebagai pengganti kiub ayam / serbuk perasa)
gula kabung / gula Stevia (yang tak ada boleh tukarkan dengan gula merah / gula biasa)
serbuk kunyit
jintan
ketumbar
sedikit garam

2. RESEPI PERAPAN AYAM CILI KERING


Bahan-bahan

bawang putih
halia
serbuk cendawan (boleh gantikan dengan serbuk perasa ayam / kiub lain-lain)
cili kering potong
sos cili
sos tiram

3. RESEPI PERAPAN AYAM BEREMPAH

IKLAN


Bahan-bahan

bawang putih
halia
serbuk cendawan (boleh gantikan dengan serbuk perasa ayam / kiub lain-lain)
rempah kari
serbuk jintan
cili kisar
sedikit garam

4. RESEPI PERAPAN AYAM NASI AYAM


Bahan-bahan

bawang putih
halia
serbuk cendawan (boleh gantikan dengan serbuk perasa ayam / kiub lain-lain)
minyak bijan
sedikit garam
kicap manis

5. RESEPI PERAPAN AYAM HAINAN


Bahan-bahan

bawang putih
halia
serbuk cendawan (boleh gantikan dengan serbuk perasa ayam / kiub lain-lain)
minyak bijan
sedikit garam

IKLAN

6. RESEPI PERAPAN AYAM BLACK PEPPER


Bahan-bahan

bawang putih
halia
serbuk cendawan (boleh gantikan dengan serbuk perasa ayam / kiub lain-lain)
lada hitam kisar
sedikit garam

7. RESEPI PERAPAN AYAM MIX HERBS


Bahan-bahan

bawang putih
halia
serbuk cendawan (boleh gantikan dengan serbuk perasa ayam / kiub lain-lain)
mixed herbs
cajun

Simpan Dalam Chiller / Freezer

IKLAN

Saya simpan dalam pek macam ni je senang nak simpan.

Bubuh dalam freezer untuk dijadikan stok frozen. Senang dah siap menu macam ni kan?

Nanti kalau nak masak esok, malam tu keluarkan 1 menu dan letak dekat chiller.

BEGINILAH HASILNYA, NAMPAK SEDAP!


Bila dah masak, macam ni lah hasilnya…

Ada banyak cara penyediaannya yang boleh kita hidangkan supaya nampak meriah dan menyelerakan.

Sihat pun sihat!

Okay, selamat mencuba ye.

Sumber : Facebook Fafae Mimie