*facepalm*

 

Okay jujurnya, tidak semua di kalangan kita telah menguasai ilmu pengetahuan geografi secara terperinci.

Cuba korang teka di apakah nama ibu negara Colombia? Bagaimana pula dengan kedudukan Estonia, adakah negara itu terletak di benua Afrika, Eropah ataupun Asia?

Ada kan yang teragak-agak untuk menjawabnya .*Okay me too*

Jadi sekiranya ada di kalangan Menteri Malaysia yang kurang berpengalaman menjawab soalan berkaitan geografi, kita tidaklah boleh 100 peratus menghentam beliau.

IKLAN

Semalam Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr Adham Baba muncul di carta tertinggi trend yang diperkatakan netizen apabila beliau ‘tersasul’ menyebut 500 buah negara yang terdapat di dalam dunia.

Ia terjadi sewaktu beliau sedang berdiskusi bersama presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menerus panggilan video dan jelas, ia merupakan kesilapan yang pantas dipetik oleh rakyat.

Tidak gaiss, dunia MASIH memiliki 195 buah negara saja ya. Dan Datuk Seri juga telah menjelaskan semalam bahawa beliau telah tersalah sebut 500 orang peserta sebagai 500 buah negara.

IKLAN

Case closed? Not so fast minister mister.

Belum reda dengan isu video 500 negara, sekali lagi Datuk Seri Dr Adham Baba melakukan kesilapan sewaktu sidang media melibatkan Kementerian Kesihatan.

Menerusi video yang kini tular di media sosial, beliau menyebut 15 negeri di Malaysia, sedangkan Malaysia hanya memiliki 14 buah negeri termasuk wilayah persekutuan.

IKLAN

Netizen bertalu-talu memberikan pendapat masing-masing. (Kami terpaksa tapis dahulu kerana kebanyakannya memang tidak mempunyai belas kasihan, err..)

@aliamelorr berkata dia selalu tertanya-tanya mengapa hanya Ketua Pengarah Kesihatan negara, Dr Noor Hisham Abdullah sahaja yang muncul di kaca televisyen untuk sidang media, namun kini dia memahaminya.

@haiehadid pula bersyukur generasi Y selalu menonton rancangan Joe Jambul semasa kecil, jadi pengetahuan geografi sebahagian rakyat Malaysia masih baik.

Takpelah gaiss, mungkin ia merupakan kesilapan innocent sekali lagi. Harapnya selepas ini, teks ucapan beliau akan diteliti dengan lebih cermat sebelum majlis berlangsung.