Hidup bujang ni semua benda kalau boleh nak yang mudah, murah tapi cantik. Termasuklah dekor rumah sekali. Kalau dapat yang DIY tapi menarik, confirm rasa nak try buat.

Jadi kami nak berikan beberapa idea yang korang boleh buat daripada bakul terbiar atau beli saja di kedai barangan rumah dengan harga yang lebih murah.

Bakul kosong yang mungkin korang tak nampak kegunaannya selain menyimpan barangan di stor, sebenarnya jika pandai mengubahsuai, ia boleh jadi sesuatu yang kreatif dan menarik.

Nah, berikut merupakan beberapa idea yang boleh korang cuba.

1. Rak buku

Sesuai untuk mereka yang ulat buku. Dah banyak sangat buku sampai tak tau nak letak dekat mana. So, korang boleh try buat macam ni. Nampak lebih kemas dan tersusun.

IKLAN

2. Bangku

Kalau nak buat santai-santai dan untuk bangku kanak-kanak okay la kot. Kalau berat badan berlebihan, jangan pula korang bagi duduk dekat sini. Habis nanti bakul pecah, punggung pun sakit. Hiks!

Tak pun, kalau buat untuk hiasan deko rumah pun boleh je. Nampak la menarik sikit.

3. Bakul stor

Ini yang biasa kita gunakan untuk bakul macam ni. Simpan barang-barang yang tak guna. Tapi kalau korang nak nampak style sikit, boleh la buat macam ni okay?

IKLAN

4. Rak siling

Kalau nak jimat ruang pula, buat rak siling seperti ini. Tapi make sure korang letak barang yang ringan dan bukanlah

5. Rak kasut

IKLAN

Nak jimat duit beli rak kasut kayu, buat saja guna bakul yang jauh lebih murah. Kalau beli perabot kasut tu harganya mungkin beratus-ratus, jadi sebab korang kreatif sangat kan, buat je macam ni. Okay what!

6. Rak serba guna

Tengok pada gambar mesti korang dah idea nak buat macam mana kan. Daripada rak tv, boleh sampai jadi macam perabot rumah dah. Cuma sebelum tu kena pasti kan pemasangan dibuat dengan teliti dan kukuh ya. Takut ada yang cedera pula nanti.

7. Laundry station

Simple tapi ada kegunaannya. Laundry station di rumah biasanya mempunyai ruang membasuh yang terhad. Jadi, ini cara yang paling mudah dan murah boleh korang buat.

Amacam, dah dapat idea tak? Selamat mencuba!