Serangan virus corona telah menggemparkan dunia sehinggakan beberapa buah negara telah pun menggantung kemasukan orang asing. Perkara ini diambil serius demi menjaga keselamatan orang ramai.

Namun begitu, korang jangan pula panik sehingga menyebarkan fakta yang tidak betul. Rujuk pada pihak yang bertanggungjawab dan bukannya percaya bulat-bulat dengan apa yang disampaikan di media sosial.

Dalam kehangatan isu virus ini, teringat pula kami tentang filem berkisarkan tentang wabak yang menarik untuk ditonton. Berikut kami senaraikan antara 7 buah filem best yang korang boleh cari.

 

1. The Flu

Pelakon: Jang Hyuk, Soo-Ae, Park Min-ha, Yoo Hae-jin

Wabak H5N1 merebak ke seluruh populasi urban dengan 2000 kes setiap satu jam dan kematian terjadi selepas 36 jam jangkitan. Akibat virus yang merebak itu, sesiapa yang menghidap wabak tersebut dikuarantin dan dipulaukan. Dalam perjuangan meneruskan hidup, seorang bomba dan doktor datang untuk mencari penawar.

 

2. Inferno

Pelakon: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen

Tom Hanks kembali dengan watak Robert Langdon, seorang profesor Harvard dan symboligist yang perlu merungkai petunjuk di Florence bersama dengan sekutunya, doktor Sienna Brooks. Bersama mereka perlu menghentikan wabak yang dibuat oleh seorang ahli genetik gila yang mahu mengurangkan populasi manusia.

 

IKLAN

3. Contagion

Pelakon: Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Laurence Fishburne, Marion Cotillard

“Contagion” mengisahkan tentang kepantasan sejenis virus pembawa maut yang disebarkan oleh udara dalam hanya beberapa hari. Dalam pada wabak maut tersebut merebak pantas, sepasukan doktor dari serata dunia berganding bahu mencari penawar dan cuba mengawal kepanikan orang ramai yang menular lebih cepar berbanding virus tersebut.

Filem ini turut memaparkan sisi lain kehidupan insan biasa yang masih berjuang dalam masyarakat yang sedang bergolak.

 

4. Train to Busan

Pelakon: Gong Yoo, Ma Dong-Seok, Jung Yu-mi, Choi Woo-Shik, Ahn So-Hee, Kim Soo-Ahn

IKLAN

Wabak virus zombi mula merebak di Korea Selatan, menyebabkan mereka yang dijangkiti menjadi agresif dan ganas. Sekumpulan orang yang terselamat cuba melarikan diri dengan menaiki kereta api KTX dari Seoul ke Busan, yang mana berkemungkinan tempat selamat untuk pelarian.

Tetapi ketika dalam perjalanan, mereka juga terpaksa bergelut untuk menyelamatkan diri.

 

5. Resident Evil

Pelakon: Milla Jovovich, Ali Larter, Oded Fehr, Mike Epps

Sebuah syarikat Umbrella Corporation telah melakukan ujikaji vaksin dan senjata bio-teknologi yang dikenali sebagai T-Virus dan telah dicuri oleh seseorang. Salah satu tempat penampungan virus itu pecah dan menjangkiti semua orang di dalam pejabat Umbrella Corporation yang berubah menjadi zombie.

Kemudian, pasukan khas telah diturunkan ke sana untuk mematikan sistem dalam makmal dan mereka perlu berhadapan dengan zombie.

IKLAN

 

6. I Am Legend

Pelakon: Will Smith, Alice Braga, Dash Mihok

Robert Neville merupakan satu-satunya mangsa yang terselamat dari virus yang berpunca daripada ubat penyembuh kanser. Bila malam menjelma, dia terpaksa menyelamatkan diri daripada serangan zombie. Malah, lelaki ini juga turut berusaha untuk membuat penawar agar dapat menyembuhkan manusia yang berubah menjadi zombie.

 

7. Dawn of the Planet of the Apes

Pelakon: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Judy Greer, Kodi Smit-McPhee

Negara semakin berkembang dengan kemunculan genetik mawas yang diketuai oleh Caesar telah diancam oleh sekumpulan manusia yang terselamat daripada terkena virus yang dahsyat sedekad yang lalu.

Keamanan hanya sementara dan peperangan pasti tercetus antara kedua-dua belah pihak untuk menentukan siapakah sebenarnya merupakan makhluk Bumi yang dominan

Sumber: cinemaonline

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI