Drama siri Korea terbaharu, Hometown Cha Cha telah pun ditayangkan bermula Sabtu lalu dan ia telah bermula dengan baik apabila berjaya mencatatkan purata rating sebanyak 6.8 peratus dan 6.7 peratus sekali gus menduduki tangga pertama dalam slot waktunya di semua saluran kabel.

Menggandingkan pasangan lesung pipit, Kim Seon Ho dan Shin Min Ah, drama ini mengisahkan tentang seorang doktor gigi yang berasal dari bandar Seoul membuka sebuah klinik gigi di kampung tepi laut Gongjin.

7 Fakta Menarik Tentang Kim Seon Ho, Pelakon Drama Hometown Cha Cha
Instagram @seonho__kim

Manakala, Hong Du Sik merupakan pemuda kampung yang serba boleh, yang juga sebenarnya pengaturcara perisian berbakat namun memilih untuk menghabiskan sebahagia besar waktunya untuk menolong penduduk kampung tersebut.

Baru dua episode ditayangkan, penonton sepertinya sudah jatuh hati dengan drama ini selepas melihat paparan visual lautan, perkampungan dan bukit bukau yang memberi ketenangan. Jalan ceritanya juga simple dan bersahaja, sesuai bagi mereka yang ingin menonton drama ringan dan tidak sarat.

7 Fakta Menarik Tentang Kim Seon Ho, Pelakon Drama Hometown Cha Cha
Instagram @seonho__kim

Watak pemuda kampung yang dibawa oleh Kim Seon Ho juga berjaya menambat hati penonton, lebih-lebih lagi sikap penyayang terhadap warga emas yang dipaparkan menerusi watak Hong Du Sik. Ramailah yang cair tengok Kim Seon Ho dalam drama ini. Hiks!

Kali ini apa kata kita mengenali pelakon lelaki berlesung pipit ini dengan lebih dekat. Berikut merupakan antara fakta menarik tentang Kim Seon Ho.

IKLAN

1. Menjadi pelakon teater sejak tahun 2009

Sebelum memulakan karier sebagai pelakon drama, Kim Seon Ho terlebih dahulu menceburi bidang teater selepas lulus dari Institut Seni Seoul pada 2009. Pelakon ini mempunyai kisahnya tersendiri sebelum tertarik dalam bidang lakon drama. Setelah rakannya memasuki kelas lakonan, Seon Ho merasakan ia sesuatu yang sangat menarik dan kerana itu dia turut sama mengikuti rakannya menceburkan diri dalam industri lakonan.

2. Debut di kaca televisyen bermula pada tahun 2017

Walapun bermula agak lambat di usia 31 tahun, kemunculan pertama Seon Ho dalam Good Manager membuahkan hasil apabila kemunculannya itu mendapat perhatian ramai. Pada tahun yang sama, dia mendapat tawaran membintangi drama Strongest Deliveryman dan Two Cops.

Berkat membawa watak sebagai penipu licik dalam Two Cops, Seon Ho berjaya menerima anugerah dalam MBC Drama Awards 2017, membawa pulang anugerah Excellence Award dan Best New Actor.

IKLAN

3. Memegang watak utama selepas setahun membuat debut

Selepas setahun membuat kemunculan pertama di kaca TV, Kim Seon Ho mendapat tawaran memegang watak utama pertamanya pada tahun 2018 menerusi drama You Drive Me Crazy, bersama pelakon Lee Yoo Young.

Pada tahun yang sama juga, Seon Ho membintangi drama 100 Days My Prince yang melonjakkan lagi namanya dalam industri hiburan Korea.

7 Fakta Menarik Tentang Kim Seon Ho, Pelakon Drama Hometown Cha Cha
Instagram @seonho__kim

4. Bernaung di agensi yang sama dengan Park Shin Hye

Pada September 2018, Kim Seon Ho bernaung di agensi Salt Entertainment, bersama-sama pelakon terkenal seperti Park Shin Hye, Kim Ji Won, dan Kim Jung Hwa.

IKLAN

5. Merupakan anak tunggal dan masih tinggal bersama kedua ibu-bapanya

Di Korea Selatan, kebanyakan orang dewasa yang sudah bekerja akan tinggal berasingan daripada keluarga mereka, tetapi tidak bagi pelakon ini. Walaupun sudah mempunyai kerjaya dalam bidang hiburan, namun dia masih lagi tinggal bersama-sama dengan ibu dan bapanya.

7 Fakta Menarik Tentang Kim Seon Ho, Pelakon Drama Hometown Cha Cha
Instagram @seonho__kim

6. Pertama kali menaiki kapal terbang sewaktu usia 32 tahun

Kim Seon Ho pernah mengakui bahawa dirinya takut untuk melakukan perkara-perkara mencabar, seperti menggembara menaiki pesawat. “Saya seorang yang penakut dan bukannya individu yang berfikiran positif jika berhadapan dengan perkara-perkara mencabar”.

7. Membintangi Start Up pada tahun 2020 dalam masa yang sama menjalani penggambaran 2 Days & 1 Night

Sewaktu menerima tawaran berlakon dalam drama Start Up, Kim Seon Ho masih terikat dengan jadual tugas bersama program realiti 2 Days 1 Night. Dia mula menyertai program itu di musim keempat pada Disember 2019. Pelakon ini juga pernah meluahkan rasa resah kerana bimbang penonton akan keliru dengan karakternya di program realiti itu dan watak Han Ji Pyeong dalam Start Up.

7 Fakta Menarik Tentang Kim Seon Ho, Pelakon Drama Hometown Cha Cha
Instagram @seonho__kim

Begitulah sedikit sebanyak informasi tentang pelakon manis berlesung pipit ini. Jangan lupa saksikan drama terbaharu Kim Seon Ho, Hometown Cha Cha yang disiarkan setiap Sabtu dan Ahad di saluran Netflix.

Sumber: (1), (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI