Apa perasan korang bila tengah buat kerja tapi laptop atau PC slow gila-gila? Mesti rasa nak baling je kan komputer tu? Tapi memikirkan diri ni bukan orang kaya, so kena la selalu sabar dan reda.

Masalahnya, sampai mana je tahap kesabaran korang tu? Takkan nak biarkan selamanya slow?

Tak perlu susah-susah hantar repair dekat kedai, apa kata korang cuba dulu cara yang bro ni share di akaun twitter miliknya.

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

Sekali sekala, please defrag hard drive or optimize garbage collection on SSD, will help with file cache and optimize space

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

Tolong jangan main laptop atas katil. Laptop tu tak ada fresh air nak regulate thermals for component laptop. Punca rosak motherboard

IKLAN

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

Make sure uninstall semua display driver guna Display Driver Uninstaller

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

Yang halang korang dari dapat performance gains dari beli RAM tambahan tu adalah processor, graphic processing unit dan hard drive

IKLAN

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

Alternatively, daripada korang beli laptop, or korang dah ada laptop tapi underpec, korang build la dekstop instead 

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

After a couple of years, itu sebab laptop ni tak kiralah how careful you are bila using it, akan ada satu point korang kena service juga

IKLAN

Laptop Slow Macam Siput? Ikut Cara Lelaki Ini Selesaikan Masalah Tanpa Perlu Hantar Kedai

 

Kalau dah ada cara yang tak perlu guna duit banyak, kenapa tak kita cuba kan?

Sumber: matthensem