6 Sebab Jodoh ‘Berat’ Dan Lambat Sampai

375

Rezeki, ajal maut dan jodoh semuanya di tangan Tuhan. Tidak ada satu pun yang kita boleh nafikan tentang ketentuan ini.

Tapi bila jodoh lambat sampai, semua dah kelam kabut tak tentu arah fikir yang bukan-bukan. Kenapa orang tak nak dekat aku? Buruk sangat ke aku ni?

Walaupun tidak semua, namun ada segelintir individu yang masih single berfikiran seperti ini. Sebenarnya, terdapat beberapa faktor mengapa jodoh seseorang itu ‘berat’ dan lambat sampai.

Jom kita semak sebab-sebab apa yang membuatkan jodoh kita ‘berat’.

1. Usaha belum sempurna

Walaupun dah cuba berusaha, tapi usaha yang dilakukan itu belum cukup sempurna. Contohnya, kita telah berusaha mencari jodoh, tetapi berhenti pada usaha yang ke 99. Sedangkan mungkin Allah hendak memberikan kita jodoh dalam usaha yang ke 100.

Maksudnya, kita perlu terus berusaha dan yakin dengan perancangan Allah adalah yang sebaik-baiknya.

2. Terlalu memilih

Nak yang cantik, handsome, kulit putih atau paling kurang pun tinggi lampai. Taste tak mau kalah. Macam mana jodoh nak lekat kalau memilih sangat?
Dah kalau si hitam manis yang suka korang, nak tunggu juga ke si putih gebu masuk meminang? Fikir-fikir sendiri ya sis. Hiks!

3. Tidak berdoa

Bila dah usaha, jangan lupa untuk berdoa juga. Kalau solat pun malas, apa lagi nak berdoa. Dekatkan diri kepada agama dan ikut segala suruhanNya. Dengan berdoa, insyaAllah semua masalah dapat diselesaikan.

4. Tiada daya penarik

Diri kita ibarat magnet kepada pasangan mahupun orang lain. Cara untuk meningkatkan “power” magnet ini ialah dengan mengisi cas-cas positif iaitu tidak mempunyai perasaan hasad dengki atau marah kepada orang lain, sabar dan amalkan perkara-perkara mahmudah. Banyakkan beristighfar, kerana dengan mengamalkan istighfar, ia dapat mencuci segala karat dalam hati.

5. Tidak dapat restu ibu bapa

Mungkin mak ayah belum bersedia untuk melepaskan anak mereka. Emak mana yang tidak mahu melihat anaknya berkahwin, tetapi dalam hati masih tidak benar-benar mahu melepaskan anaknya.

Ia merupakan salah satu masalah besar juga. Namun, jangan kerana sebab ini korang hilang kehormatan pada orang tua sendiri!

6. Yang baik selalunya datang lambat

Pernah dengar kan statement ni? Orang-orang tua selalu cakap, jodoh yang baik datang lambat sebab seseorang yang memetingkan kesempurnaan akan mencari dan terus mencari.

Sabar kay. Mungkin jodoh korang pun tengah baca artikel ni. So, sama-sama la kita berdoa. Aamiin..

CER KOMEN SIKIT