5 Tip Mudah Untuk Kelihatan Seperti Catriona Gray, Miss Universe 2018

306

 

 

What a beauty!

 

Miss Universe 2018 iaitu Catriona Gray dari Filipina bukan saja bijak dan mempunyai personaliti mesra. Malah dia juga mempunyai kecantikan wajah, rambut dan badan yang hampir sempurna.

 


Memanglah kalau nak dibandingkan dengan kita, Catriona mempunyai bantuan dari jurusolek, pakar kulit, penaja produk rambut dan sebagainya. Tapi menurutnya, dia lebih selesa melakukan solekan wajah sendiri pada hari-hari biasa.

Hhm, mungkin kita boleh apply 5 trik yang selalu Catriona gunakan..

 

01

Base Kulit

Seperti seorang Miss Universe, korang pun sibuk dari pagi sehingga ke malam pada setiap hari. Jadi, penting untuk korang elakkan kulit berminyak iaitu matte base.

Pertama, apply moisturizer agar mudah untuk korang ratakan foundation. Kami cadangkan matte liquid foundation agar tona kulit menjadi rata. Kemudian, ratakan pula lapisan powder foundation untuk kulit yang kelihatan flawless. 

 

02

Kening

Girls jangan cukur kening korang!

Lihat pada Catriona yang mempunyai bentuk kening natural. Triknya adalah untuk kemaskan kening, bahagian dalam agak soft dan tidak nampak seperti dilukis. Bahagian luarnya pula lebih gelap.

Tip mudah adalah untuk bermula dari tengah kening, fill in ke luar dahulu. Kemudian, ambil leftover dari berus dan lukiskan ke bahagian dalam.

 

03

Contour 

Korang selalu tinggalkan step ini kan? Hish hish..

Sekejap je untuk siapkan contouring ini, tipnya adalah blend blend dan blend!

Lukis garisan menggunakan contour stick di bawah cheekbone (dari tengah telinga ke 2 inci dari tepi bibir. Kemudian blend saja menggunakan berus.

Kalau korang rasa ia terlalu over, blendkan sedikit dengan blusher.

 

04

Highlighter

Antara highlighter yang kami rasakan mudah. Match Stix Shimmer Skinstick oleh Fenty Beauty. Sephora RM99

Kita kena pandai cari spot penting, seperti Catriona.

Antaranya adalah di hujung-tengah hidung, di atas cheekbones dan di bahagian inner corner mata.

 

04

Gincu

Catriona gemar untuk mengoles 2 jenis warna gincu iaitu nude dan merah menyala. Pada pusingan preliminary, dia mengenakan nude manakala untuk final, merah yang dipilih. Semuanya bergantung kepada baju.

Namun, yang wajib adalah sedikit lapisan lip gloss.

 

Ekstra

Eyeshadow

Okay, kita tak perlulah terlalu rajin bersolek seperti Catriona pada setiap hari. Tapi kalau dah terbangun awal tu, why not siapkan bahagian eyeshadow juga.

Teknik Catriona adalah untuk selalu memberus ke bahagian atas, seperti cat eyeshadow. Untuk mekap harian, gunakan rona perang. Hitam untuk eyeliner korang je.

 

Before & After..

 

Cantiklah korang lepas ni, mirip Miss Universe 2018!

 

CER KOMEN SIKIT