Tak ramai yang suka melawat ke tempat-tempat bersejarah ketika pergi melancong. Sesekali, apa kata korang luangkan masa untuk menikmati dan memahami antara peristiwa bersejarah yang pernah berlaku di dunia sekeliling.

Tak perlu pergi jauh, di negara Asia kita juga terdapat banyak tinggalan sejarah yang boleh dilawati. Berikut merupakan 5 lokasi bersejarah di Asia yang menjadi tarikan para pelancong.

1. Wat Arun, Thailand

5 Tempat Bersejarah Di Asia Yang Korang Boleh Singgah Ketika Melancong

Bangunan ini merupakan salah satu daripada kuil tertua yang terdapat di Thailand. Kuil ini diberikan nama sempena Dewa Matahari, Aruna dan ia juga dikenali sebagai kuil fajar. Nama ini diberikan oleh Raja Taksin yang memerintah pada tahun 1768.

Beliau sampai di kuil ini ketika fajar menyingsing setelah berperang dengan kerajaan Burma. Ramai pengunjung lebih memilih waktu malam untuk mengunjungi kuil ini kerana ia lebih meriah dengan kerlipan cahaya yang menerangi segenap ruang dan lebih cantik untuk bergambar.

2. Masjid Sunan Ampel, Indonesia

5 Tempat Bersejarah Di Asia Yang Korang Boleh Singgah Ketika Melancong

IKLAN

Terletak di Surabaya, masjid ini dikatakan didirikan oleh Sunan Ampel yang merupakan salah satu wali songo yang berjasa menyebarkan agama Islam di tanah Jawa. Di dalam masjid ini juga terdapat makam wali-wali songo dan sekiranya korang berkunjung ke sana, akan ada yang menerangkan tentang sejarah dan mitos berkaitan dengan tempat bersejarah tersebut.

Selain itu, diperkarangan masjid juga terdapat pasar yang menjual pelbagai produk tempatan untuk dijadikan sebagai ole-ole.

3. Kellie’s Castle, Perak

5 Tempat Bersejarah Di Asia Yang Korang Boleh Singgah Ketika Melancong

IKLAN

Di Malaysia juga terdapat banyak tempat bersejarah yang mungkin korang pernah jejak lagi. Kalau ke Perak jangan lupa singgah ke Kellie’s Castle, iaitu sebuah bangunan yang dibina oleh seorang pengusaha lading dari Scotland, William Kellie Smith pada tahun 1915 untuk dijadikan lambing cinta kepada isterinya.

Namun begitu, pembinaan istana ini terpaksa dihentikan secara tiba-tiba kerana Kellie telah mati secara mengejut pada 1926. Walaupun tidak siap 100 peratus, istana ini dikatakan memiliki banyak ruang rahsia termasuklah terowong bawah tanah.

4. Muzium Penjara Con Dao, Vietnam

5 Tempat Bersejarah Di Asia Yang Korang Boleh Singgah Ketika Melancong

IKLAN

Dibina pada tahun 1861 oleh kolonialis Perancis untuk memenjarakan para pemberontak ketika mereka memerintah. Penjara ini mempunyai 120 sel dan pernah diisi oleh 10,000 tahanan yang diseksa dengan cara sangat mengerikan oleh colonial Perancis.

Kompleks penjara ini ditutup oleh pemerintah Vietnam pada 1975 dan kini ia dilengkapi dengan mannequin para tahanan yang diseksa untuk dipertontonkan kepada orang awam.

5. Bukit Candu War Memorium, Singapura

5 Tempat Bersejarah Di Asia Yang Korang Boleh Singgah Ketika Melancong

Mungkin tidak ada yang terfikir bahawa Singapura sebagai tempat bersejarah yang boleh dilawati. Sebenarnya ada banyak tempat yang kamu boleh singgah jika ke negara ini. Bukit Candu War Memorium.

Saat berlakunya peperangan di era penjajahan Jepun, Leftenan Adnan Saidi telah kalah di bukit ini kerana jumlah anggota yang tidak mencukupi. Namun, beliau menolak untuk mundur dan berjuang hingga keakhirnya. Disebabkan peristiwa itu bukit ini menjadi antara lokasi bersejarah kunjungan pelancongan setiap hari.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI