Setiap ibu bapa pastinya menginginkan yang terbaik buat anak mereka, malah ada yang mengimpikan untuk menghantar anak-anak ke sekolah berasrama penuh (SBP). Walau bagaimanapun, terdapat persaingan sengit di antara pelajar untuk mendapat tempat di SBP kerana hanya yang terpilih sahaja boleh bersekolah di sana.

Sekolah Berasrama Penuh (SBP) adalah atas tajaan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan pihak SBP telah memberikan sepenuh perhatian kepada pelajar terpilih bagi memastikan mereka tidak mensia-siakan peluang yang diterima. Disebabkan oleh itu pihak pengurusan perlu sentiasa mempertahankan reputasi SBP supaya tidak dikalahkan oleh sekolah harian biasa.

Mungkin ramai yang tahu ada juga dikalangan selebriti tempatan yang dahulunya bersekolah di sekolah berasrama penuh. Sudah tentulah selebriti-selebriti ini juga merupakan seorang pelajar pintar. Jika tidak, bagaimana pula mereka boleh diterima masuk kan?

Jom kita lihat antara selebriti Malaysia yang pernah bersekolah di sekolah berasrama penuh.

Neelofa

5 Selebriti Malaysia Yang Pernah Bersekolah Asrama Penuh, Confirm Bijak Ni
Foto: Neelofa

Rasanya semua sudah tahu bahawa Neelofa memang seorang pelajar yang bijak ketika dibangku sekolah. Selebriti ini memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan UPSR yang melayakkannya diterima masuk ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Langkawi.

Neelofa juga mendapat keputusan cemerlang dalam PMR dan SPM dan seterusnya melanjutkan pelajaran dalam bidang perniagaan antarabangsa.

IKLAN

Janna Nick

5 Selebriti Malaysia Yang Pernah Bersekolah Asrama Penuh, Confirm Bijak Ni
Foto: Janna Nick

Janna antara pelajar yang sering bertukar sekolah. Memulakan pendidikan di SK Marian Convent di Ipoh, Perak, sebelum ke SK Sentul. Kemudian, pelakon dan penyanyi ini berpindah ke Kedah dan bersekolah di SK Darul Aman sebelum mula bersekolah menengah di SMK Sungai Pasir, Sungai Petani.

Janna seorang pelajar yang bijak dan melayakkan dirinya diterima masuk ke MRSM Pendang. Tetapi, dia tidak menamatkan persekolahan di situ, lalu berpindah ke Sekolah Convent Bukit Nanas, seterusnya ke SMK Danau Kota dan mendapat keputusan cemerlang dalam SPM 6A 2B.

Butterfingers

5 Selebriti Malaysia Yang Pernah Bersekolah Asrama Penuh, Confirm Bijak Ni
Foto: Astro Awani

Kumpulan legenda Butterfingers yang pernah popular satu ketika dahulu juga merupakan seorang pelajar pintar. Tiga orang anggota asal kumpulan ini, Loque, Kadak dan Kalai merupakan rakan sekolah di Kolej Melayu Kuala Kangsar.

IKLAN

Malique

 

5 Selebriti Malaysia Yang Pernah Bersekolah Asrama Penuh, Confirm Bijak Ni
Foto: NH Online

Penyanyi ini pernah berada di kemuncak industri hiburan bersama Joe Flizzow dalam kumpulan Too Phat. Legenda Hip Hop ini mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR yang melayakkan dirinya masuk ke Sekolah Alam Shah di Cheras. Walau bagaimanapun, Malique hanya menamatkan dua tahun di sekolah itu sebelum menyambung pendidikan di MRSM Taiping.

Kumpulan Saujana

5 Selebriti Malaysia Yang Pernah Bersekolah Asrama Penuh, Confirm Bijak Ni
Foto: Google

Jika korang masih ingat lagi dengan kumpulan nasyid Saujana, kesemua anggota asal kumpulan ini adalah merupakan pelajar dari Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang atau SMAPK. Kumpulan ini ditubuhkan hasil inisiatif beberapa orang tenaga pengajar yang mahu melahirkan generasi kumpulan nasyid pelapis di SMAPK di bawah label ‘All For Ummah’.

IKLAN

Walaupun menceburkan diri dalam dunia hiburan, tetapi sebenarnya kebanyakan daripada selebriti di Malaysia ini mempunyai latar akademik yang baik. Siapa kata nak jadi artis tak perlu pandai kan?

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=c_utOMz9V4o&list=PL_R6hQ5tkODLdU7Obr3safbIdpJ8caa5Z&index=7&t=2s