Anak seni Malaysia kini bukan sahaja hebat di atas pentas, layar lebar dan seni tarik suara tetapi mereka turut hebat sebagai pendidik bagi membentuk generasi masa depan yang gemilang.

Walaupun masing-masing menceburi dunia seni dan bergelar selebriti namun itu bukan halangan untuk mencapai cita-cita dalam dunia pendidikan dan menjadi penyebar ilmu kepada anak bangsa.

Jom kita lihat lima selebriti popular yang bergelar pensyarah.

VANIDAH IMRAN

5 Selebriti Bergelar Pensyarah. Bukan Sahaja Berbakat Besar, Bahkan Berpendidikan Tinggi

Aktres hebat yang juga bekas ratu cantik Malaysia kini merupakan seorang pensyarah di Kolej Pengajian Seni Kreatif, Universiti Teknologi MARA. Vanidah yang merupakan pemegang trofi pelakon wanita terbaik Festival Filem Malaysia 2007 merupakan graduan Open University Malaysia dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris. Selain itu,menambahkan lagi kredibilitinya sebagai seorang pendidik, ibu kepada dua cahaya mata ini merupakan pemegang Ijazah Sarjana Seni Persembahan dari Universiti Malaya.

DR SOO WINCCI

5 Selebriti Bergelar Pensyarah. Bukan Sahaja Berbakat Besar, Bahkan Berpendidikan Tinggi

IKLAN

Kehebatan anak jati Selangor ini tidak dapat disangkal lagi. Memulakan kerjayanya dalam dunia seni sebagai seorang ratu cantik dan bergelar Miss World Malaysia 2008. Soo Wincci terus melebar sayap begelar seorang pelakon dan penyanyi. Paling mengagumkan tentang wanita cantik ini, dia memiliki dua Ijazah Kedoktoran! Satu dalam bidang pengurusan perniagaan dari Open University Malaysia dan ijazah kedoktoran kedunya dalam bidang produksi artistic dari University of Polytechnic Valencia. Kini dia merupakan seorang pensyarah Muzik di Kolej Pengajian Seni Kreatif, Universiti Teknologi MARA.

DR DIDDY HIRDY

5 Selebriti Bergelar Pensyarah. Bukan Sahaja Berbakat Besar, Bahkan Berpendidikan Tinggi

Diddy Hirdy atau nama sebenarnya, Syamsul Hirdi bin Muhid mula melakar nama dalam industri seni Malaysia sebaik sahaja menyertai rancangan nyanyian realiti Akademi Fantasia. Jejaka berusia 37 tahun ini memperoleh Ijazah Kedoktoran dalam bidang muzik dari University of Liverpool, England. Berjuang demi mendapatkan ijazah tersebut selama lebih kurang lima tahun, kini dia merupakan seorang pensyarah di Universiti Utara Malaysia untuk Pusat Pengajian Pengurusan Industri Kreatif dan Seni Persembahan.

IKLAN

NAJWA LATIF

5 Selebriti Bergelar Pensyarah. Bukan Sahaja Berbakat Besar, Bahkan Berpendidikan Tinggi

Najwa antara anak seni yang cukup kreatif dalam industri muzik Malaysia. BUkan hanya bergelar penyanyi dia juga merupakan seorang komposer dan penulis lirik berbakat besar.  Telah memperlahankan kerjaya seninya, Najwa kini selesa bergelar pensyarah selepas memperoleh Ijazah Sarjana Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua dari UNITAR International University. Kini dia mengajar di UNISEL dan dalam masa yang sama menyambung pengajian Ijazah kedoktoran di Universiti Kebangsaan Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas Bergelar Pensyarah, Kini Najwa Latif Sambung PhD Di UKM

IKLAN

SHAZA BAE

5 Selebriti Bergelar Pensyarah. Bukan Sahaja Berbakat Besar, Bahkan Berpendidikan Tinggi

Juara Dewi Remaja 2019 ini semakin bersinar dalam dunia seni di Malaysia. Baru-baru ini dia telah memenangi Asia Academy Creative Awards bagi kategori pelakon pembantu wanita terbaik di Malaysia. Dia merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Seni Persembahan dari Universiti Malaya. Mungkin ramai tidak tahu, gadis manis berusia 27 tahun ini pernah bergelar pensyarah sambilan UiTM di Fakulti Filem, Teater & Animasi yang kini bernaung di bawah Kolej Pengajian Seni Kreatif. Bukan calang-calang walaupun masih muda kredibilitinya jelas terlihat.

Siapa antara anda pernah belajar dengan lima anak seni hebat ini? Say hi!

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI