Seekor kucing yang menjadi sumber inspirasi sebuah buku berjudul A Street Cat Named Bob, diilhamkan oleh pemiliknya, James Anthony Bowen telah mati pada usianya 14 tahun.

Kucing jalanan ini terkenal kerana telah menyelamatkan seorang gelandangan yang merupakan bekas penagih dadah untuk memulakan kehidupan baru.

Kisah mereka turut difilemkan seperti nama asal novel A Street Cat Named Bob kira-kira empat tahun lalu. Filem yang menarik untuk ditonton khususnya bagi pencinta kucing.

Sekiranya korang belum menonton filem ini, berikut kami senaraikan 5 sebab kenapa korang wajib tonton filem A Street Cat Named Bob.

1. Berdasarkan kisah benar

5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Filem A Street Cat Named Bob

James Bowen merupakan seorang gelandangan yang juga bekas penagih dadah tinggal di jalanan Kota London. James dibantu seorang rakannya untuk tinggal di sebuah flat bagi menjauhkan dirinya daripada najis dadah tersebut.

IKLAN

Satu hari, James didatangi seekor kucing jalanan yang mencari makan di kawasan itu. Ternaya, kucing tersebut tetap Kembali kepada James walaupun dia berusaha mengembalikan kucing tersebut pada tempatnya. Tanpa disedari, kucing itu menjadi teman yang membantu diringi menjalani kehidupan normal.

2. Dilakonkan oleh kucing sebenar (BOB)

5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Filem A Street Cat Named Bob

Bob memegang peranan utama dalam filem A Street Cat Named Bob. Selama proses penggambaran, pengarah filem itu telah menyediakan memberi latihan kepada pelbagai kucing agar menyerupai Bob. Namun, Bob sangat mudah untuk memberi kerjasama dan pihak produksi mengambil keputusan untuk menggunakan Bob bagi wataknya sendiri dalam filem itu.

3. Adaptasi dari novel best seller

5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Filem A Street Cat Named Bob

IKLAN

Buku dengan judul yang sama, A Street Cat Named Bob berjaya dijual lebih daripada sejuta cetakan. Selain itu juga, novel ini turut diterjemahkan dalam beberapa bahasa di seluruh dunia.

4. Karakter lucu Bob

5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Filem A Street Cat Named Bob

 

IKLAN

Jika korang memang seorang pecinta haiwan, korang pasti jatuh cinta melihat kelucuan Bob yang dipaparkan dalam filem ini. Secara tidak langsung kita boleh melihat bagaimana Bob ketika bersama James dalam filem ini kerana watak yang dibawa adalah sama dan dibawa oleh karakter yang sama.

5. Keindahan Kota London

5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Filem A Street Cat Named Bob

Pihak produksi filem ini berjaya menonjolkan keindahan Kota London dan mencari lokasi bangunan dari Covent Garden untuk memberikan ‘feel’ yang sama dengan lokasi sebenar Bob dan James.

Selamat menonton!

Sumber: idntimes.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI