Barangkali mungkin kita semua sudah muak dengan istilah ‘cinta buta’. Buat pengetahuan korang semua there’s no such thing as cinta buta. Orang yang ‘buta’ kerana cinta itu wujudlah, bukan sebaliknya.

Mungkin dek kerana puitis sang pujangga sesetengah golongan remaja berfikiran bahawa semua perkara layak dikorbankan demi mengejar cinta. Tapi hakikatnya dalam dunia yang serba mencabar seperti sekarang, ia tidak semudah A,B,C.

Cinta yang kononnya diperjuang kalau lahir hanya berlandaskan kemahuan nafsu dan tanpa pertimbangan adalah sangat merbahaya.

Jadi kali ini REMAJA ingin kongsikan 5 perkara yang tidak patut korang korbankan di atas nama cinta.

Kebahagiaan diri sendiri

5 Perkara Yang Tak Patut Korang Korbankan Kerana Cinta

IKLAN

Kalau korang perhatikan drama TV sekarang, terlalu banyak kisah tentang hubungan yang merosakkan dipaparkan. Hubungan abusive seorang lelaki terhadap perempuan. Girls, jangan jadi bodoh ya. Jangan ‘hambakan’ diri kepada lelaki yang tidak tahu bagaimana menghormati seorang wanita. Ya, manusia mungkin boleh berubah. Akan tetapi janganlah memperbodohkan diri dengan menjadi setia kepada hubungan yang tidak sihat dan menolak kebahagiaan kamu sendiri.

Kebebasan diri

5 Perkara Yang Tak Patut Korang Korbankan Kerana Cinta

Kadangkala sesetengah pasangan sifat mengonkong dan clingy mereka mengalahkan orang yang sudah berkahwin! Come on, setiap orang perlukan ruang dan masa untuk lakukan apa-apa sahaja sendirian. Dan korang juga perlu bebas untuk membuat keputusan sendiri. Jangan kerana cinta kamu hanya menjadi pak turut, merelakan apa sahaja si dia buat keputusan walaupun sesetengah perkara dilakukannya korang tak suka. Jangan korbankan kebebasan diri kerana cinta.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: 5 Tanda Crush Tak Suka Pun Pada Korang 

Ahli keluarga & sahabat

5 Perkara Yang Tak Patut Korang Korbankan Kerana Cinta

Adlah satu perkara normal jika hubungan kamu terutamanya dengan rakan-rakan menjadi sedikit jauh bila sudahb berpasangan. Begitu juga dengan ahli keluarga, pastinya masa korang akan dibahagi-bahagikan antara mereka dan si dia. Tapi awas jika dia mula menunjukkan belang untuk memisahkan korang dengan mereka, berlalulah segera. Jangan kerana cinta korang nak korbankan hubungan antara keluarga dan kawan-kawan yang telah lama terbina.

IKLAN

Identiti diri

5 Perkara Yang Tak Patut Korang Korbankan Kerana Cinta

Pernah tak dengar orang cakap, “bila dah bercinta terus tak ingat dunia”. Mungkin itulah yang selalu kata-kata yang diberikan kepada orang yang seakan hilang arah tuju bila kemaruk sangat dengan cinta. Malah, mereka ini rela untuk tidak menjadi diri mereka dan mengikut sahaja apa yang pasangannya lakukan. Labih teruk kalau perubahan itu ke arah yang tidak sihat seperti terlibat dengan gejala negatif dan tak bermoral.

Cita-cita

5 Perkara Yang Tak Patut Korang Korbankan Kerana Cinta

Setiap individu memasang impian masing-masing. Dan sebenarnya hubungan cinta tidak harus dijadikan sebagai alasan untuk korang menguburkan impian tersebut. Seorang pasangan yang baik harus memahami dan menyokong apa jua impian yang dicita-citakan oleh korang. Jika dia tidak serius malah memandang remeh akan cita-cita itu, tinggalkannya segera! Tak perlu korang terus setia dalam hubungan bersama orang yang tidak memahami impian orang lain.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI