Negara kita sebenarnya banyak mengeluarkan jenama barangan tempatan yang berkualiti tinggi sehingga dianggap ia adalah jenama luar negara oleh masyarakat.

Malah, jenama buatan Malaysia ini juga turut terkenal di serata dunia.

Berikut adalah antara 5 jenama barangan buatan Malaysia yang terkenal di luar negara dan sering disalah anggap oleh masyarakat tempatan bahawa ia adalah jenama antarabangsa.

1. Bonia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BONIA (@bonia__official)

Kami pasti ada yang pernah menganggap Bonia merupakan jenama antarabangsa kerana barangan yang dijual adalah premium dan berkualiti tinggi. Tapi sebenarnya ia merupakan barangan buatan Malaysia yang dinamakan inspirasi daripada pereka Itali.

IKLAN

2. Ogawa

Kalau dengar nama Ogawa bunyinya macam datang dari Jepun kan? Hiks! Jenama Ogawa juga terkenal di peringkat antarabangsa yang diasaskan pada tahun 1996 oleh Wong Lee Keong dan Lim Poh Khian.

3. Mister Potato

Mister Potato adalah sebahagian produk Mamee yang juga merupakan jenama dari Malaysia. Mister Potato kini boleh didapati di lebih daripada 80 buah negara termasuklah Australia, Singapura, Rusia, Belanda, Maldives dan Timur Tengah.

4. Lewre

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lewre (@lewreshoes)

Dilancarkan pada tahun 1997 oleh Datuk Lewre Lew dan jenama ini juga telah mendapat tempat di seluruh dunia. Lewre sering kali menjadi jenama pilihan bagi kerabat diraja dan selebriti di Malaysia.

IKLAN

5. Yokohama

5 Jenama Barangan Buatan Malaysia Yang Sering Dianggap Keluaran Luar Negara
Foto: Yokohama Batteries

Satu lagi produk jenama buatan Malaysia yang mungkin ramai menganggap ia keluaran dari Jepun. Yokohama mengeluarkan produk bateri motorsikal, kereta dan serbaguna serta produk bateri Yokohama ini dieksport ke 36 buah negara luar.

Hebat bukan negara kita sebenarnya banyak menghasilkan barangan yang berkualiti dan popular di peringkat antarabangsa. Jadi, tak salahlah sekiranya kita menyokong barangan buatan Malaysia kan?

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI