Ya, mungkin korang beranggapan bahawa kita baru sahaja menghampiri penghujung bulan Jun tahun 2018. Tapi sebenarnya dalam istilah industri muzik terutamanya K-pop pelbagai perkara telah berlaku.

Tidak kiralah sama ada comeback dari grup ‘otai’ atau grup popular hinggalah kepada grup rookie yang muncul mencuba nasib di pentas Korea dan juga antarabangsa.

Namun sehingga kini sudah banyak grup K-pop yang baru melakukan debut pada tahun ini. Ada sesetengahnya mungkin mendapat liputan yang meluas dan mungkin ada yang tidak berapa menyerlah tetapi mempunyai potensi besar. Kali ini REMAJA ingin kongsikan 5 buah grup rookie pilihan kami yang dirasakan mempunyai potensi sangat besar untuk menjadi sebuah grup yang popular pada masa akan datang.

Siapakah mereka? Jom sama-sama kita saksikan. Hwaiting!

TARGET

5 Grup Rookie K-pop Terbaik Debut Pada Tahun 2018

IKLAN

Kemunculan mereka pernah mendapat perhatian yang hebat selepas muncul dengan video tarian lagu BTS, ‘Not Today’. Kelincahan mereka beraksi membuatkan peminat K-pop ramai tertanya-tanya siapakah mereka ini? Grup yang dianggotai 7 orang ahli ini ialah TARGET dan telah aktif di Jepun sejak tahun 2017. Mereka muncul melakukan debut pada bulan Januari lalu dengan single ‘Awake’.

YDPP

5 Grup Rookie K-pop Terbaik Debut Pada Tahun 2018

Mereka merupakan sebuah grup projek membawa nama YDPP yang dianggotai empat orang oleh bekas peserta program realiti TV popular ‘Produce 101 (Musim Kedua)’. Mereka ialah Lim Young Min dan Kim Dong Hyun (pernah debut bersama MXM) dan disertai dua bakat baru Starship Entertainment, Jeong Sewoon dan Lee Gwang Hyun. Dengan single pop ‘Love It Live It’, kemunculan mereka mendapat perhatian yang agak baik. Namun potensi dimiliki mereka sangat besar.

IKLAN

NTB

5 Grup Rookie K-pop Terbaik Debut Pada Tahun 2018

Dari segi teknikalnya, NTB bukanlah grup yang baru kerana mereka telah aktif di negara Jepun sejak tahun 2016. Namun mereka kini mengambil keputusan untuk aktif di Korea selepas memperkenalkan single ‘Dramatic’. NTB yang membawa maksud ‘Naughty Boys’ dianggotai enam orang ahli iaitu L.Min, Seowoong, G.O, Youngbo, Jaeha dan Hyobin. Walaupun pernah dilanda skandal buli antara ahli pada tahun 2016, namun NTB kini mahu bangkit dan menjadi sebuah grup serba baru.

ARTIKEL BERKAITAN: Ahli-Ahli TWICE Masih Flawless Tanpa Solekan 

IKLAN

W24

5 Grup Rookie K-pop Terbaik Debut Pada Tahun 2018

Harus diakui bahawa grup dalam bentuk band berinstrumen agak sukar untuk mengecap kejayaan dan populariti dalam masa singkat. Band lama seperti CNBLUE dan FT Island juga mengambil masa agak lama untuk berada di tempat mereka sekarang. Mungkin itulah yang dihadapi oleh W24 (membawa maksud World 24 Hours) yang dianggotai oleh lima orang ahli. Namun dengan sambutan hangat single ‘Love Me’, ramai beranggapan W24 mampu menjadi band yang akan terus meniti di bibir peminat dalam masa akan datang.

AZM

Kadangkala grup wanita berdepan dengan ujian yang agak berbeza dengan grup lelaki. Perbandingan mereka terhadap grup-grup terdahulu pasti berlaku. Akan tetapi ia sedikitpun tidak melunturkans emangat AZM yang dianggotai empat orang ahli iaitu Eunji, Suhyun, Seoyeon dan Yukyung. Berjaya dengan debut menerusi single ‘Edge’, AZM dilihat sebagai sebuah grup wanita penuh dinamik muncul dengan koreografi dan tarian yang unik. They’re like a breath of fresh ai=!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI