Nama Puteri Ariani kini menjadi tumpuan di seluruh dunia terutamanya Amerika Syarikat. Penyanyi Indonesia ini telah berjaya menarik perhatian juri dan penonton America’s Got Talent 2023.

ARTIKEL BERKAITAN : Putri Ariani Cemerlang Di America’s Got Talent, Dapat Golden Buzzer Daripada Simon Cowell

5 Fakta Menarik Putri Ariani, Remaja 17 Tahun Cipta Sejarah Raih Golden Buzzer Di AGT

Untuk info, Putri Ariani yang pernah memenangi Indonesia’s Got Talent 2014 pada usia 8 tahun, melangkah ke negara Uncle Sam untuk mencuba peluang seterusnya. Tanpa disangka, gadis buta itu berjaya melepasi peringkat uji bakat dan meninggalkan kesan yang sangat baik di hadapan juri dan penonton.

Berikut adalah 5 fakta tentang Puteri Apriani yang kelihatan memukau di pentas America’s Got Talent 2023.

1. Gadis buta yang menyanyi pada usia 2 tahun

Putri Apriani dilahirkan dengan nama Ariani Nisma Putri pada 31 Disember 2005. Baru berusia berusia 17 tahun dan dilahirkan dengan cacat penglihatan. Sungguhpun begitu, dia mengekalkan bakat luar biasa dalam bidang nyanyian.

5 Fakta Menarik Putri Ariani, Remaja 17 Tahun Cipta Sejarah Raih Golden Buzzer Di AGT

Gadis kelahiran Riau itu mula menunjukkan bakat nyanyian ketika berusia 2 tahun. Dia sering meniru bunyi yang didengarinya, Ibu. Anak gadis ini mendedahkan dalam temu bual bahawa dia dilahirkan pramatang. Masalah dengan penglihatannya hanya ditemui apabila dia menghabiskan tiga bulan di dalam inkubator.

Apabila mengetahui situasi Putri, ibu bapa Putri membawanya ke Singapura untuk rawatan yang lebih intensif. Malangnya sudah terlambat, keadaan mata Putri semakin teruk. Sebenarnya, sebelah mata Putri boleh dibedah. Walau bagaimanapun, usaha ini masih tidak berjaya. Putri sendiri akhirnya pasrah dengan takdirnya.

2. Memenangi Indonesia’s Got Talent 2014

IKLAN

Melihat kehebatan dan bakat anak perempuannya, ibu bapa Putri tekad untuk memberikan galakkan kepada anak mereka dalam bidang nyanyian. Ismawan Kurnianto dan Rei Alfianty sentiasa menyokong Putri, Ibu. Mereka membawa anak perempuan mereka ke pentas Indonesia’s Got Talent 2014.

5 Fakta Menarik Putri Ariani, Remaja 17 Tahun Cipta Sejarah Raih Golden Buzzer Di AGT

Putri telah menyertai acara Indonesia’s Got Talent dan layak mara ke pusingan seterusnya dalam kemunculan pertamanya di rancangan tersebut. Putri kemudiannya dinobatkan sebagai pemenang dalam rancangan itu dan namanya telah melonjak naik sehingga dia dikenali ramai pada ketika itu.

5 Fakta Menarik Putri Ariani, Remaja 17 Tahun Cipta Sejarah Raih Golden Buzzer Di AGT

Kemenangan itu sekali gus menjadi tiket untuknya muncul di beberapa rancangan televisyen, di mana Putri telah menjadi bintang jemputan sebagai juara Indonesia’s Got Talent 2014. Memasuki tahun 2016, Putri telah menerima penghargaan dalam Anugerah Baiduri sebagai kanak-kanak dengan pencapaian di peringkat kebangsaan.

Tidak terhenti di situ, Putri juga pernah menjadi finalis The Voice Kids Indonesia pada musim kedua. Namun, Putri terpaksa disingkirkan daripada pasukan Bebi Romeo dalam episod 12.

IKLAN
3.  Nyanyikan lagu Sukan Para Asia 2018
Bakat besar dalam bidak nyayian membuatkan Putri dikenali dalam dunia hiburan terutamanya di Indonesia. Ketika Indonesia dipilih menjadi tuan rumah Asia Para Games 2018, Putri berpeluang menyanyikan lagu yang bertajuk Song of Victory.
5 Fakta Menarik Putri Ariani, Remaja 17 Tahun Cipta Sejarah Raih Golden Buzzer Di AGT

Dia muncul pada majlis perasmian Sukan Orang Kurang Upaya (OKU) seluruh Asia, untuk memberi semangat kepada atlet kurang upaya. Putri muncul bersama pemuzik lain Once Mekel, Armand Maulana Vidi Aldiano, Maudy Ayunda, Lesti Kejora, Regina Poetiray dan Zara Leola.

4. Cipta lagu sendiri

Sejak debut pada 2018, Putri Ariani telah menyanyikan pelbagai lagu dengan lirik yang menyentuh perasaan. Beberapa buah lagu ini juga adalah ciptaannya sendiri. Malah, semasa di uji bakat America’s Got Talent 2023, Putri mempersembahkan salah satu karyanya sendiri. Lagu dan suara Putri berjaya memukau para juri.

“Kami sangat kagum dengan suara awak, awak macam bidadari,” kata Sofia Vegara.

“Rasanya seperti malaikat hadir di pentas kami, anda seorang superstar,” sambung Howie Mandel.

5. Dapat Golden Buzzer dari Simon Cowell

IKLAN

Semalam, remaja berusia 17 tahun itu berjaya meraih Golden Buzzer (butang emas) selepas berjaya memukau juri dengan persembahan menakjubkan di AGT 2023.

5 Fakta Menarik Putri Ariani, Remaja 17 Tahun Cipta Sejarah Raih Golden Buzzer Di AGT

Golden Buzzer itu diberikan sendiri oleh salah seorang juri, Simon Cowell selepas remaja tersebut menyanyikan dua lagu sambil bermain sebuah piano di atas pentas.

“Saya tahu, kita semua merasakan perkara yang sama, Dia baru berumur 17 tahun, menulis lagu sendiri. Dia juga mempunyai suara yang sangat unik dan sangat-sangat-sangat bagus.

“Saya tidak tahu sama ada ini mungkin akan mengubah impian awak atau tidak. Nah ini dia,” kata Simon yang terus menekan butang emas di atas meja.

Perkara itu secara tidak langsung melayakkannya ke separuh akhir rancangan pencarian bakat itu bagi musim ke-18.

Saksikan videp penuh di link ini.

BACA JUGA: Cacat Penglihatan Tak Halang Putri Ariani Berjaya Dalam Dunia Seni, Klip Videonya Ditonton Jutaan Peminat

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI