4 Perkara Lelaki Kena Tahu Mengenai Fans Perempuan Ketika Menonton Bola Sepak

195

 

Kenapa kena seksis sangat?

 

Dahulu, ya mungkin bola sepak dilihat sebagai sukan yang didominasi oleh pemain, pegawai dan penonton lelaki.

Namun zaman dah berubah. Perempuan juga memainkan peranan penting dalam memastikan bola sepak dunia berkembang secara positif. Malah, kategori bola sepak wanita pun sudah diiktiraf di peringkat sukan tinggi di seluruh dunia.

 

Instagram: Lisa Surihani 

Jadi persoalannya, kenapa penyokong bola sepak perempuan perlu dilabel dan dipandang rendah. Silap tu bro, korang belum tahu siapa mereka yang sebenar.

 

01

Kami Tak Pandang Pemain

Instagram: Elizabeth Tan

Walaupun ramai yang menuduh penyokong perempuan hanya berminat dengan pemain bola sepak yang ‘helok’ di atas padang, sebenarnya perkara itu tak benar sama sekali. Well at least, tak semua perempuan seperti itu.

Apa yang membuatkan seorang pemain bola sepak. kelihatan ‘helok’ di mata perempuan adalah ketangkasan mereka untuk menandingi pasukan lawan dan skil membawa bola di padang.

Cuba bayangkan semasa Piala Dunia tempoh hari, ketika Portugal menentang Sepanyol, Ronaldo telah direkodkan berlari pada kepantasan 34km/j. Fuh, mana perempuan tak kagum dengannya.

 

02

Err, Kami Pun Tahu Fakta Bola Sepak

Instagram: Diana Danielle

Kita dah berada pada tahun 2018 lah bro.

Perempuan pun kisah untuk mengambil tahu mengenai analisis bola sepak sebelum dan selepas perlawanan. Bola sepak bukan hanya sukan semata-mata, ia pun melibatkan sains, skil dan sejarah. Jadi, kalau seorang penyokong perempuan itu sudah lama mengikuti bola sepak, jangan terkejut jika dia boleh sembang lagi ‘kencang’ macam pundit dengan korang.

 

03

Kenapa Kena Fokus Kepada Kami Je?

Instagram: Zeera Azizi

Kami perasan, kamera begitu gemar untuk memfokuskan lensa mereka kepada penyokong perempuan di stadium pada beberapa perlawanan melibat Malaysia, kebelakangan ini. Mungkin, ‘terlebih banyak fokus’ kepada penyokong tersebut sambil menyatakan komen yang terus-terang begitu seksis.

Tak semua penyokong perempuan berpakaian seksi seperti mereka. Dan jika ada pun penyokong berpakaian seperti itu, itu adalah hak masing-masing. Kenapa kena screenshot dan muat naik di media sosial macam tak pernah tengok perempuan sebelum ini?

 

04

Lepak Bola, Tak Nak Ajak

Instagram: Ben Ali

Kami pun nak tengok juga perlawanan di kedai mamak, kenapa kena pinggirkan penyokong perempuan dan katakan “Ini sports lelaki lah.” ? Mungkin ada perempuan yang tak gemar untuk menonton 90 minit penuh perlawanan bola sepak. Tapi tak semua sebegitu.

So kalau korang tahu mana-mana kawan atau adik serta kakak korang sendiri yang sukakan bola sepak, tak salahkan untuk mengajak mereka sekali untuk menonton di luar. Jangan risau, mereka tak akan merengek nak balik awal punya.

 

 

Haa girls, TEPUK!

 

Tonton Episod Kedua Dewi Remaja 2018/2019 pada 2 Disember (Ahad) ini di saluran Astri RIA (104) dan RIA HD (132). Kemudian, sit back dan ikuti LIVE Facebook serta Instagram bersama para finalis pada jam 11.30pm di akaun majalahremaja.

CER KOMEN SIKIT