Pengorbanan pengarah Raja Mukhriz selama lima tahun bersengkang mata menelaah pelajaran membuahkan hasil apabila menerima Anugerah Kecemerlangan Akademik di Universiti Utara Malaysia (UUM), baru-baru ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Biarpun Sibuk Bertanding Di All Stars Gegar Vaganza, Tomok Masih Sempat Konvo Di UUM

‘4 Flat’ Tujuh Kali, Raja Mukhriz Pengarah Filem Pagari Bulan Terima Anugerah Kecemerlangan Akademik UUM

Berkongsi kejayaan diraihnya, Raja Mukhriz atau nama sebenarnya, Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin, 51, yang mengambil jurusan Sarjana Muda Pengurusan Industri Kreatif berkata, anugerah itu diberi berikutan pencapaiannya sebagai pelajar paling cemerlang antara semua bidang dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.96.

“Pada sidang pertama Majlis Konvokesyen ke-36 UUM, baru-baru ini, saya antara 65 penerima anugerah pelajar cemerlang dari pelbagai jurusan dan fakuliti.

“Ini berikutan kejayaan mendapat anugerah dekan sembilan semester berturut-turut, ‘4 Flat’ tujuh kali dan juga mengambil kira pencapaian lain dalam karier.

‘4 Flat’ Tujuh Kali, Raja Mukhriz Pengarah Filem Pagari Bulan Terima Anugerah Kecemerlangan Akademik UUM

“Sejujurnya, saya memang tak sangka dipilih pelajar paling cemerlang antara semua bidang dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.96.

IKLAN

“Bukan mudah untuk saya capai kejayaan ini. Boleh dikatakan saya memang bergelut kerana perlu bahagikan masa untuk belajar dan pada masa sama, sibuk dengan kerja pengarahan, selain menjalankan tanggungjawab sebagai suami dan bapa,” jelasnya menurut BH Online.

 Tambah pengarah filem sejarah, Pagari Bulan itu, keinginan melanjutkan pengajian didorong atas dasar ingin menjadi ahli akademik, selain memenuhi permintaan arwah bapanya.

“Sebelum ini, arwah ayah pernah bercakap, belajar daripada awal kerana kalau sudah bekerja atau berumah tangga, susah. Namun, saya tak hiraukan kata-katanya, walhal daripada keluarga arwah, semuanya hebat-hebat belaka.

“Mereka memang diterap dengan kepentingan memiliki pendidikan. Kalau ikutkan, saya memang sudah terlewat. Bagaimanapun, saya perlu menukar hala tuju kerana dunia perfileman hari ini sangat kompleks.

‘4 Flat’ Tujuh Kali, Raja Mukhriz Pengarah Filem Pagari Bulan Terima Anugerah Kecemerlangan Akademik UUM

IKLAN

“Selepas lebih dua dekad berada dalam industri, saya sudah membuat persediaan untuk masa depan untuk bergelar pensyarah. Kalau ada rezeki, saya juga nak buka sekolah filem.

“Sekarang saya juga menjadi pensyarah jemputan di UUM.

“Saya mula mempersiapkan diri ke arah itu (pensyarah) sejak 2015. Saya sudah maklumkan perkara ini kepada isteri. Mungkin tumpuan saya hanya pada kerja penerbitan filem,” katanya yang sedang menyambung pengajian peringkat sarjana di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Buat makluman, seramai dua puluh tujuh tokoh terkemuka industri kreatif Malaysia, termasuk pembikin filem, penyanyi dan pelakon, berjaya menerima ijazah Sarjana Muda Pengurusan Industri Kreatif dari Universiti Utara Malaysia (UUM) pada Majlis Konvokesyen ke-36 universiti itu.

IKLAN

Antaranya ialah penyanyi Tomok, Haziq Rosebi (Haziq AF), Aril Pilus, Akma Abdullah, pelakon Pekin Ibrahim, dan Pencetus Ummah (PU) Helmi.

Tahniah diucapkan!

BACA LAGI: Angkara Obses Dengan Jimin BTS, Pelakon Kanada Meninggal Dunia Selepas Jalani 12 Pembedahan

KREDIT FOTO: Berita Harian

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI