Dalam perkembangan terbaru tragedi gempa bumi yang melanda Lombok Indonesia, seorang lagi rakyat Malaysia disahkan maut selepas kejadian tanah runtuh berlaku di kawasan Air Terjun Kelep Senaru.

 

Ini menjadikan angka korban rakyat Malaysia kepada dua orang setelah disahkan oleh Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia, awal pagi tadi. Mangsa dikenali sebagai Lim Sai Wah dan Datin Tai Siew Kim.

Gempa bumi berskala Richter 5.8 di daerah Lombok Utara itu mencetuskan momen cemas setelah kesan tanah runtuh dapat dikesan di situ. Kebetulan pula, terdapat 22 orang pelancong rakyat Malaysia di tempat kejadian.

2 Maut Gempa Bumi Di Lombok, Apa Yang Pelancong Perlu Prepare Jika Ke Negara Bencana?
Tempat kejadian di Air Terjun Kelep Senaru, Lombok.

Walaupun ini bukanlah kali pertama Lombok Indonesia berdepan dengan bencana gempa bumi. Kali terakhir ia pernah terjadi adalah 5 Ogos 2018.

Sebagai pelancong, kita tak dapat menduga bencana seperti ini akan berlaku semasa kita melawat negara seperti Indonesia. Jadi apa yang perlu dilakukan? Ini adalah tip mudah untuk earthquake newbie seperti korang.

 

Sebelum Melancong

Untuk memahami risiko bencana dan apa yang perlu dilakukan, korang boleh menggunakan aplikasi Android seperti InaRISK (untuk Indonesia, negara lain mempunyai aplikasi masing-masing). Ia boleh dimuat turun daripada Google PlayStore untuk pelancong mengetahui tentang risiko bencana di daerah berbeza dan apakah langkah-langkah menyelamatkan diri.

2 Maut Gempa Bumi Di Lombok, Apa Yang Pelancong Perlu Prepare Jika Ke Negara Bencana?

IKLAN

Kedua, korang boleh ambil inisiatif untuk mempelajari cara menyelamatkan diri mengikut cara rakyat tempatan, berdasarkan bencana yang pernah berlaku di negara itu. Contohnya, rakyat di Simeulue Aceh akan bergerak ke kawasan berbukit jika Tsunami dijangka akan berlaku. Ia telah berjaya menyelamatkan ramai orang semasa bencana 2004.

 

Bersedia

Jangan hanya ingat untuk membawa pakaian ‘fancy’ saja semasa melancong. Sediakan juga pakaian asas bencana seperti topeng muka, baju berlengan panjang dan topi jika korang pergi ke kawasan gunung berapi dan gempa bumi. Sediakan juga makanan segera dan air minuman.

 

Selepas Mendarat

Sampai saja di Indonesia (atau di mana-mana destinasi), korang digalakkan untuk melaporkan diri ke Kedutaan Besar Malaysia di sana dan memberitahu serba-sedikit mengenai itenarari korang di negara tersebut. Salin nombor telefon dan email wakil kedutaan untuk korang hubungi jika berlaku apa-apa jenis kecemasan.

2 Maut Gempa Bumi Di Lombok, Apa Yang Pelancong Perlu Prepare Jika Ke Negara Bencana?

IKLAN

 

Penginapan

Pelancong dinasihatkan untuk tinggal di bangunan hotel rendah seperti chalet. Ini mengurangkan risiko kecederaan sekiranya gempa bumi berlaku.

 

Sekiranya Bernasib Malang..

..dan terlibat dengan bencana alam, jangan panik. Hubungi Kedutaan Besar Malaysia atau pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan bantuan. Cari maklumat terkini hanya daripada sumber yang sahih because the net can be so misleading.

 

IKLAN

Berjasa Semula

Setelah korang diberikan bantuan atau diselamatkan oleh penduduk tempatan, kita sewajarnya membantu mereka semula sedaya boleh. Contoh semasa bencana di Rinjani pada Julai 2018.

2 Maut Gempa Bumi Di Lombok, Apa Yang Pelancong Perlu Prepare Jika Ke Negara Bencana?

Beberapa pelancong dari England yang terperangkap di atas gunung kembali berjasa dengan membeli keperluan asas untuk penduduk tempatan yang tingga di dalam khemas. Orang berbudi, kita berbahasa.

 

***

 

Kepada ahli keluaga mangsa gempa bumi terbaru di Lombok Indonesia, korang boleh menghubungi Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta menerusi talian +62215224947 atau +6281380813036. Korang juga boleh menghubungi Wisma Putra di talian +603-88874570.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI